Защо в Хавай и Тайланд са забранени слънцезащитните продукти?

19:10, 08 май 22 / Любопитно 25 2113 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Един често срещан химикал в слънцезащитните продукти може да има опустошително въздействие върху кораловите рифове.

Морските анемони, които са тясно свързани с коралите, и гъбените корали могат да превърнат оксибензона - химикал, който предпазва хората от ултравиолетова светлина - в смъртоносен токсин, който се активира от светлината. Добрата новина е, че водораслите в рифовете могат да абсорбират токсина и да намалят щетите му. Това, обаче, може да навреди също на коралите - рифовете без водорасли може да пострадат сериозно от слънцето. Изследването на учените е публикувано в сп. „Science“.

Кои продукти ни помагат при слънчево изгаряне?

Според констатации в изследването замърсяването на водите със слънцезащитен крем и изменението на климата заедно могат да бъдат по-голяма заплаха за кораловите рифове и други морски местообитания.

Предишни изследвания доказаха, че оксибензонът може да убие младите корали или да предотврати възстановяването на възрастните след увреждане. Именно затова на това някои места, включително Хавай и Тайланд, е забранено ползването на слънцезащитни продукти, съдържащи оксибензон, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама