Изтече запис от срещата на Кирил Петков с превозвачите

13:47, 06 май 22 / Политика 25 2332 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Исканията на транспортния бранш към правителството не могат да бъдат изпълнени, а политическият елемент в тях ще доведе до нова криза в управлението на страната. Това става ясно от запис, който публикува bTV и за който се твърди, че е от провалилата се среща на протестиращите браншовици с властта вчера в Министерския съвет. Тогава превозвачите си тръгнаха възмутени от поведението на премиера Кирил Петков.

В записа, чиято достоверност медиата не може да потвърди, глас, приличащ на този на министър-председателя, подробно обяснява ситуацията, в която е държавата. Директно е адресирано едно от основните искания – падане на акциза на горивата.

Нашата ставка е най-ниската разрешена. Казах (на Европейски съвет – б.р.) „временно, за малко, докато е криза“, но този тип решения се вземат с мнозинство и много министър-председатели скочиха: „Ако разрешим на България, всички наши опозиционни партии ще искат същото да се случи в нашите страни, това е огромна дупка за бюджета“. Тази дерогация в този момент няма как да се случи“, обяснява „Кирил Петков“.

„Държавата не е на премиера“: Превозвачи напуснаха със скандал среща с Петков

Той разказва и за споделеното му от румънския президент – след опит на Букурещ да свали акциза без да предупреди Брюксел, цените първо бързо са „наваксали“ нагоре намалената ставка, а след това ЕС е заплашил с големи санкции.

Въпреки това, мъжки глас, който се представя за Йордан Арабаджиев, повтаря исканията на бранша, като подчертава, че има писмо от еврокомисар, че е възможно падане на акциза за 6 месеца, а също и премахване на биодобавката.

По думите му на бранша не е било обърнато внимание, а даже и са се увеличили тол таксите: „Ние бяхме оприличени на камионите, които не искат да плащат и ще плащат (…) Допълнихме исканията си с искане за оставка на министрите Асен Василев, Гроздан Караджов и Николай Събев“.

Глас, приличащ на този на Събев, припомня, че до момента е имало голям брой срещи, на които са били обсъдени конкретни мерки, включително – по-добри условия за работа на бранша в източно направление: „Независимо от всички тези усилия, вие излязохте на протест, т.е. не сте имали желание да преговаряме, вие сте искали да излезете с жилетките. Никой не ви ограничава да протестирате, но нека да преценим цялата тази ситуация – цялата криза е за български народ“.

Превозвачи: Тол системата е по-разбита и от Витиня

„Кирил Петков“ отбелязва: „Държавата не е нищо повече от преразпределител на пари. Ние не изкарваме пари, аз нямам пари за даване – ако имам пари за даване, те са от моята заплата. Ние имаме задължение да използваме парите на данъкоплатците по най-разумния начин“.

Той отговаря директно на искането за оставки: „Оставка на тримата министри, ако се случи, просто цялото правителство пада, няма никакво съмнение в това. Логично е да помислим какво означава това – служебен кабинет, следващи избори, комбинация от „Възраждане“, разни други новородени партии. Шансът за някакво правителство е близко до нула и, ако има такова правителство, България ще плаче. Единствената причина, заради която още съм мотивиран да съм тук, е, че този сценарий като българин не мога да го позволя“.

Той отново призовава за диалог, като подчертава, че голям проблем в момента е, че всеки гледа само собствените си проблеми: „Зърнарите искат да си внесат зърното на макс сега, когато цените са много високи, целият бизнес иска (не се чува - .б.р) със стока, вашите искания е ясно – има една липса на колективно мислене“.

„Ако мислите, че ГЕРБ ще се върне на власт и ще оправи всичко – това, което заварихме е МВР сектор – 2/3 ТЕЛК, инвалиди, отбраната – повечето са пенсионери, здравеопазването – огромни дупки…“, описва „Петков“. В този момент женски глас го обвинява, че разводнява темата. Пред bTV Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи потвърди, че тя казва: „Вие сте ни поканили по конкретни теми, в момента разводняваме темите, Вие имате среща след това и въпросите, които ние имаме, остават без отговор в момента“.

Мъжкият глас отговаря: „Повярвайте ми, ако не искате да ме слушате, вратата е там. Ето я. Зад вас. Аз решавам тук, какво ще говоря и как ще говоря“. Това съвпада с разказа на превозвачите след срещата и на Милтенова.

Следва шум от напускане на залата и иронични аплодисменти. В края на записа се чува отново гласът, приличащ на този на транспортния министър: „Аз ви гарантирам, че няма да има нарушение на доставките за тази държава“.

„Наличието на запис навежда на мисълта, че е търсен конфликт“

Малко след като излезе записът в медийното пространство, от Министерски съвет излязоха с официално съобщение, което гласи:

„Министерският съвет с участието на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов покани на среща представители на превозвачите, за да им представи предстоящи мерки на правителството и да бъдат чути техните предложения.  Срещата беше работна и не се предполагаше да бъде записвана без знанието на участниците в нея.

Наличието на запис навежда на мисълта, че е търсен конфликт. Кабинетът категорично не търси конфликт. Доказателството е именно инициирането на поредици от разговори с бранша. За съжаление на срещата диалог не беше намерен с част от представителите от сектора. Правителството благодари на тези, които останаха и имаха готовност да дискутират как най-добре да бъдат подпомогнати.

Една от мерките, които кабинетът ще задейства през следващата седмица, е да поиска дерогация от ЕС за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ. Съгласно чл.15 от Директива 2003/96/ЕО на Съвета на ЕС от 27 октомври 2003 г. относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията, държавите-членки могат да прилагат пълно или частично освобождаване от данъци или намалени ставки на данъчно облагане по отношение на електроенергията от възобновяеми енергийни източници; енергийните продукти и електроенергията, използвани за превозването на стоки и пътници чрез железопътен транспорт, метро, трамваи и тролейбуси, както и електроенергията, природният газ, въглищата и твърдите горива за бита.

Също така е допустимо освобождаване от акцизи на природния газ за държавите-членки, в които делът на природния газ в крайното енергийно потребление е под 15%“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама