Превозвачи: Тол системата е по-разбита и от Витиня

13:52, 27 апр 22 25 1493 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Клаксони огласиха пространство пред правителствената сграда в София. Автобусни превозвачи и шофьори на ТИР-ове паркираха тежките превозни средства на жълтите павета под формата на протест.

Големите камиони спряха пред Министерски съвет, на площад „Батенберг” също се събраха много автобуси. Те са окачили големи транспаранти с надписи: „Справедливо ли е да чакаме с дни по българските граници”, „Тол системата е по-разбита и от прохода Витиня”. Превозвачите са недоволни заради високите цени на горивата, тол системата и липсата на транспортна политика от страна на правителството.

Магдалена Милтенова, председател на Конфедерация на автобусните превозвачи, каза пред БГНЕС, че проблемите са изключително тежки, неразрешени до настоящия момент. „Работим на ръба, защото в момента клиентите не искат да плащат повече. Ние имаме повече разходи и реално нашите оборотни средства свършват, имаме лизинги, заплати, глобяват ни в Европа, защото сме българи”, сподели Лъчезар Христов, собственик на транспортна фирма.

Премиерът и търговците на горива обещаха да няма прекомерни надценки

Какви са основните им искания?

Основните им искания са свързани с отпадане на биодобавката на горивата за период от 6 месеца; връщане на 50% от акциза на горивата за период от 6 месеца и мораториум върху цените и обхвата на тол таксите, съобщават от организацията.

От превозвачите изтъкват, че очакват този път правителството на страната да вземе спешни мерки и да има отговори на исканията им. 

Те заплашиха, че ако до 20 дни искания им не бъдат изпълнени, ще има нов национален протест на 18 май, който ще блокира движението по магистрали, гранични пунктове и автогари.

Нашата цел не е да пречим на хората и да преграждаме движението, а да има отзвук за нашите искания, изтъкна Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България пред БТА. Изпълнителният директор на КАПБ уточни, че основната причина за недоволството на превозвачите са високите цени на горивата в България, които той определи като непосилни за транспортните фирми от бранша. Редица държави, сред които Белгия, Франция, Испания, Италия и други, имат мерки за подпомагане на превозвачите. На места се намали акцизът, на други – с твърда сума, на трети места превозвачите се подпомагаха допълнително на композиция, за да бъде поет първоначалният удар при това значително поскъпване на горивата“, коментира Димитров. 

Настояването на автобусните превозвачи е т. нар. субсидии и компенсации, давани им за нерентабилност на някои автобусни линии, да им бъдат изплатени от държавата на 100%.

По думите му по-справедлив начин за заплащането на пътни такси от ТОЛ системата няма. Той твърди, че нашата система има много сериозни пропуски и дупки. Димитров коментира още, че е запознат със случаи, при които техническа неизправност в системата е станала причина някои превозвачи да не успеят да заплатят съответната такса, за което получават глоби. Докато не ги заплатят, не могат да преминат граничните пунктове. Българските превозвачи не са престъпници, подчерта още той. 

Димитров определи като неразумно евентуално предстоящо рязко поскъпване на таксите. Според него то трябва да става плавно и предвидимо.

От Конфедерацията на автобусните превозвачи настояват да се разшири обхватът на субсидираните линии и се осигурят средства за всички междуселищни превози. „Защото там имаме много сериозен проблем. Ежедневно там остават населени места без транспорт и съответно следва да се осигурят средства за компенсиране на превозните документи, които гражданите ползват с намаление. Това са проблеми, които са постоянни, но за съжаление, в момента са изключително задълбочени заради високите цени на горивата и вследствие на пандемията, която се отрази много тежко на бранша, посочи нейният председател Магдалена Милтенова пред БНР. 

Превозвачите разчитат на диалог с властта

Изпълнителният директор на КАПБ посочва, че за момента не е потърсена среща с тях от страна на властта. „Разчитаме на диалог, защото сме тръгнали на мирно протестно шествие. Няма да затваряме пътища, координираме действията си с органите на МВР. Нямаме за цел да създаваме хаос или нагнетяване на напрежението“, отбеляза още Димитър Димитров, цитиран от БТА. 

От финансовото министерство уточниха за bTV, че миналата седмица е проведена среща между превозвачите и премиера във връзка с техните искания. По думите им в момента акцизът на горивата у нас е най-нисък.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама