Радев: По българските улици трябва да се веят български знамена

10:37, 06 май 22 / Политика 25 1897 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

По българските улици трябва да се веят български знамена. Не бива да допускаме страстите на войната да се пренасят в България. Това обяви президентът Румен Радев пред журналисти по време на честванията на Деня на храбростта и празника на Българската армия.

„Конфликтът (т.е. войната в Украйна - бел. ред.) няма да бъде кратък, той ще се разраства. Очаквам разумни решения, защото самата формулировка „военнотехническа помощ“ е достатъчно разтеглива и рискована. Само преди дни призовах да не допускаме страстите на войната да се пренасят в България. Още веднъж призовавам политиците внимателно да преценяват последиците от думите си, да не дълбаят разделителни линии в обществото“, заяви той, цитиран от „Сега“.

Отново сблъсъци до Паметника на Съветската армия

Относно сблъсъците на демонстранти в центъра на София през изминалите дни, след като български и украински граждани опитаха да опаковат Паметника на Съветската армия със знамената на двете държави в знак на съпричастност към Украйна, Румен Радев заяви: Абсолютно недопустимо е в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната. Това е опасно. По българските улици трябва да се веят български знамена. Наш дълг, и човешки и обществен, е да подкрепяме жертвите на войната. Но кръвопролитията започват с милитаристки призиви. Затова всеки, който по един или друг начин, който пренася тези страсти в България или ни въвлича във войната, трябва да е готов да понесе последиците“, подчерта президентът.

Радев цитира думи на бившия премиер на Чехия Вацлав Клаус, според когото „бягството от преговори и отиването в сферата да доведем тази война до победа означава удължаване на конфликта и самоликвидация, икономическа, на Европа. Явно сме се запътили натам“, заключи той.

Янев: Днес е хубав ден за партийното строителство

Политическият проект на Стефан Янев

Радев коментира и новата партия на Стефан Янев, който бе премиер в служебния му кабинет.Назначените от мен министри бяха силни, когато работеха заедно като екип в служебния кабинет. Впускането в партийната политика се оказа съвсем друго изпитание, непосилно за много от тях. За втори път на президентството се приписва политически проект, това е грешно разбиране, защото не работя с подставени лица. Ако аз подкрепя инициатива или партия, ще го заявя лично“, посочи Радев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама