Янев: Днес е хубав ден за партийното строителство

14:50, 05 май 22 / Политика 25 1447 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Бившият премиер и ексминистър на отбраната Стефан Янев събра инициативен комитет, за да бъде приета учредителна декларация на бъдещата му партия „Български възход“.

Следващата стъпка е да се проведе и учредително събрание с поне 500 души, което да приеме устав и да избере ръководство на партията. Очаква се това да стане в края на май или началото на юни. След това формацията трябва да събере поне 2500 членове и да внесе документите си в Софийския градски съд и, ако всички законови изисквания са спазени, тя ще бъде включена в Регистъра на политическите партии.

Известните лица до Янев 

По закон в инициативния комитет трябва да има най-малко 50 души с избирателни права. В инициативния комитет на Янев очаквано влиза дясната му ръка Ралица Симеонова, която беше част от екипа му и в Министерството на отбраната и координира новия политически проект.

На масата до Янев застанаха бившият регионален министър Виолета Комитова, ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив и бивш депутат от НДСВ проф. Пламен Моллов, бившият зам.-министър на енергетиката в служебните правителства Георги Самандов, Данчо Бончев – съветник в Министерския съвет по време на служебните правителства и Николай Коев, който беше медиен съветник по време на служебните правителства. В инициативния комитет е и изпълнителният директор на Борда по туризъм и бивш депутат от „Патриотичния фронт“ (ВМРО и НФСБ) Поли Карастоянова, предаде Mediapool.

Един хубав ден

От гледна точка на партийното строителство днес е един хубав ден. Не учредяваме партия, а събираме инициативен комитет, заяви Стефан Янев, който миналата седмица обяви новия си политически проект „Български възход“.

„В българското политическо пространство, а до голяма степен е и международна тенденция, че връзката между партиите и гражданското общество е нарушена. Между тях зее пропаст и нашата амбиция, поставяйки началото на новата партия „Български възход“, е именно да запълним този вакуум. Да направим така, че партийният живот да бъде тясно свързан с гражданското общество. Да отговаря на ежедневна база на нуждите и желанията на хората за промяна и по-добро управление“, каза пред журналисти Янев.

Стефан Янев обяви името на новата си партия

„Съмишлениците, които сме събрали днес и които участват в този инициативен комитет, споделят идеята и необходимостта от партия, която да се развива в сектора на националния консерватизъм“, обясни още Стефан Янев, цитиран от bTV.

„Национален, защото националната държава България трябва да я има, да се развива в многонационалното семейство и в съюзите, в които участва. Консерватизъм от гледна точка на изповядване на основните ценности, които българският народ разпознава. Ценностите, свързани със семейството, с дома, с образованието и духовността“, допълни той.

Припомняме, че Стефан Янев обяви новия си политически проект „Български възход“ с публикация в социалните мрежи. С обръщение към сънародниците Янев изтъкна, че страната се намира в дълбока криза, като очерта проблеми в икономиката и социалната система, и вкоренената в тези сфери корупция. „Ние вече не можем да стоим безучастно! Време е да се събудим. Време е, в качеството ни на активни граждани, да поемем отговорност за съдбата на собствената ни нация и държава“, подчерта той, като аргумент за новата политическа формация.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама