Радев: Има огромен международен натиск да отменим българското вето

12:07, 04 май 22 / Политика 25 1546 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В деня когато почитаме 119 години от гибелта на българския революционер Гоце Делчев президентът призна, че евроатлантническите партньори оказват натиск върху България за отпадане на ветото върху членството на Северна Македония.

Румен Радев е патрон на Национална конференция в памет на Гоце Делчев. Според него в момента се вихри антибългарска кампания в Северна Македония и се използват  всякакви механизми за лобиране и натиск върху България за компромиси.

„Натискът е огромен и това е парадоксално, за съжаление - натиск към държавата членка в по-голямата си част, по-малката част към страната кандидат. Натиск заради неразбирането на дълбочината на историческите проблеми. Аз съм „за“ да отворим вратата на начало на преговорите, когато видим ясни гаранции за неоспорим процес по защита на нашето културно историческо наследство. Промяната на конституцията и вписването на една дума „българи“, редно с другите части от народа, означава, че приемаш европейската идея“, заяви Радев, цитиран от bTV.

3 месеца по-късно: Спират ли полетите София-Скопие?

Младежи от РСМ: Нито един гнусен българин да не се доближава до гроба на Гоце Делчев

В навечерието на годишнината от смъртта на българския революционер Гоце Делчев в съседна РС Македония група, която се определя като Младежи за Македония“ призова нито един българин да не бъде допускан до гроба на апостола в църквата „Свети Спас“ в Скопие.

„Македонци, да изпълним завета на Гоце. Да не позволяваме нито един гнусен български крак да се доближи до гроба на Гоце Делчев. Македонци, да се съберем в 10.30 ч. и нито един български окупатор да не може да се доближи до Гоце Делчев“, се казва в призива на групата, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама