„До 70% от преподавателите в някои университети не отговарят на минималните изисквания“

17:45, 03 май 22 25 1760 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага актуализирани минимални национални изисквания за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности във висшите училища и научните организации. Това съобщи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в интервю за БНР.

МОН пуска е-уроци наесен

Освен това МОН разработва общ подход за академично израстване на преподавателите в университетите и тяхната периодична оценка (атестация). Той се основава на единни критерии, съобразени със спецификите на професионалните направления и научните области.

Има две основни системи за контрол във висшето образование, които в момента не работят особено добре. Едната е оценката на преподавателите, а другата е оценката на висшите училища“, подчерта той. По думите му основният проблем и в двата случая е, че тези системи в момента са много субективни. А това позволявало след процедури, понякога след попълване на тежки документи, накрая всички да бъдат отличници, с много малки изключения. По думите му това по-скоро потвърждавало правилото както по отношение на преподавателите, така и по отношение на преподаването във висшите училища.Основният проблем е, че системата работи така, че преподаватели оценяват по същество себе си, независимо дали става въпрос за отделен преподавател или за институции. По тази причина, комбинирана със субективния подход, резултатът е, че всички са отличници, затова основната идея е системата да бъде променена радикално и винаги анализът да започва от обективни данни, които се вземат от независими източници, така че дискусията каква е ситуацията, какво може да се подобри, започва от обективна информация, а не се базира на субективно усещане“, отбеляза Денков.

МОН предлага сливане на малките университети 

Той обясни, че пет групи показатели са включени в новата методика за оценка на преподавателите, предложена от МОН. Очаква се атестацията по новите правила да бъде основна и при промяната на заплащането на преподавателите. Ще се вземе предвид и мнението на студентите. Министърът на образованието обаче очаква съпротива от някои висши училища. „Ние имаме преподаватели във висшите училища, които не изпълняват минималните изисквания, заложени в Закона за развитие на академичния състав - професори, доценти. Съвсем естествено е във висшите училища, където има концентрация на такива преподаватели, в някои от висшите училища тя достига до 65-70% от такива преподаватели, съвсем естествено е, те да се чувстват застрашени от едни такива промени“, изтъкна Николай Денков. 

Отпускат стипендии за магистри в престижни университети, ако се върнат

Просветният министър посочи още, че плагиатството остава голям проблем при академичната общност и за студентите ще бъде въведен специален курс, за да се избягва злоупотреба с авторско съдържание.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:34, 03 май 22

Преподавателите не са добри, тъй като вместо да преподават качествено, непрекъснато им се изисква публикации, цитирания, научни разработки. Така е, като обединиха научните степени и звания. Учените от БАН ги карат да преподават, а преподавателите да изследват. Или едното, или другото. А пък темите на дисертациите им нямат нищо общо с дисциплините, които преподават.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама