Последният филм с Лорина Камбурова тръгва по кината

20:25, 03 май 22 / Култура 25 2081 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Дългоочакваният български филм „Блаженият“ на режисьора Станимир Трифонов („Хайка за вълци“) тръгва по кината в цялата страна от 3 юни. Филмът е базиран на книгата на Емил Андреев – „Боби Блажения и Другия американец“. Тя е по действителен случай – през 1939 г. в България, в хотел „Солун“ в Лом отсяда бъдещият американски президент Джон Ф. Кенеди, съобщиха от „А Плюс Филмс“.

Двете главни роли са поверени на дебютантите на голям екран Александър Тонев и покойната Лорина Камбурова. Това е последният български пълнометражен проект с нейно участие. Изключително талантливата млада актриса ни напусна миналата година.

В нейна памет ще има специална премиера в Русе, където е заснет филмът. Събитието ще се състои на на 27 май, когато се навършва една година от смъртта ѝ.

В новата българска лента участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов и други.

Най-новият филм на Станимир Трифонов е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история.

Режисьорът определя „Блаженият“ като психологическа любовна драма. Toвa e иcтopия зa 9-гoдишния Бoби, който има дарбата да вижда в бъдещето, за първата му голяма любов, за интересната му среща с бъдещия президент Джон Кенеди, за революционното му откритие – лекрство за най-страшната по онова време болест – туберколозата.

In memoriam: Звездите, които угаснаха през 2021 г.

Сценаристът Емил Андреев споделя, че „Боби Блажения и Другият Американец“ всъщност е по истински случай. Боби е реално съществуващ човек, когото той среща няколко пъти през живота си. Тази част от историята, в която Джон Кенеди идва в Лом, в хотел „Солун“, наистина се е случила. Прототипът на сервитьорката Катя също е реален персонаж. Истинското й име е Пръвка, която днес е на 92 години и живее в ломското село Мокреш.

Снимките на продукцията стартират през 2018 г. и протичат изцяло в Русе заради уникалната атмосфера с автентична архитектура от първата половина на ХХ век, а благодарение на майсторството на оператора Кирил Проданов, филмът ни пренася в няколко епохи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама