България замесена в схема за незаконен внос на компоненти за руски ракети

17:03, 02 май 22 / Свят 25 1824 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руските ракети, атакуващи Украйна, може да съдържат американски компютърни чипове, стигащи до Русия с посредничество на българска компания. Това съобщава „Ройтерс“ според разкрития в собствено разследване за пътя на специализираните за ракетите компоненти от САЩ до Москва.

В центъра на събитията е московският бизнесмен Илиас Сабиров, който от години доставя на руската армия високопроизводителни компютърни чипове, произведени в САЩ. Бизнесът му се усложнява през 2014 г., когато Русия завзема полуостров Крим. По това време САЩ притискат Русия с редица нови санкции и контрол върху износа. Те силно ограничават продажбата на чиповете, които Сабиров толкова дълго време предоставя на армията на страната си. Сабиров печели значителните суми, доставяйки тези специални чипове на руската военна машина, и санкциите не го спират да набавя още

Чиповете са специално създадени да издържат на радиация и екстремни температури. Това са военни, критични компоненти на ракетни системи и военни шпионски сателити.

През пролетта на 2015 година Сабиров получава пакет с над 100 чипа. Американски прокурори установяват, че тези чипове са доставяни от американска компания в Остин, Тексас. Това дружество е „Silicone Space Technology“ или накратко SST. Защитените от радиация чипове са били изпратени в Русия чрез фирма в България в опит да се заобиколи американското ембарго върху износа, установяват още прокурорите.

През 2015 г. „Silicone Space Technology“ променят името си на „Vorago Technologies“ след като тяхната дейност става публично достояние.

След руското нахлуване в Украйна в края на февруари САЩ и повече от 30 други държави отговориха с пореден огромен кръг от санкции и ограничения върху износа на правителството на Путин. Историята за това как чувствителни американски компютърни чипове стигат от Тексас до Русия служи като сигнал за това как може да се заобиколи и най-строгия контрол.

Тече наказателно дело срещу Сабиров и двама български бизнесмени - негови съучастници, а на бял свят излизат нови подробности за начина, по който е била осъществена измамата. Заедно със Сабиров, българите Димитър и Милан Димитрови са обвинени през 2020 г. в нелегален експорт на чипове за Русия и пране на пари. От 2014 г. до 2019 г. с помощта на тримата мъже е извършван незаконния експорт. Внимателното разследване разкрива верига от доставчици, фиктивни дружества и фалшиви твърдения във формулярите за износ, в които се посочва, че изделията са предназначени единствено за гражданска, а не за военна употреба. Освен електроника обаче, руснаците са получавали от САЩ и прецизни инструменти, които да бъдат използвани за военни цели. Компанията производител е глобена с близо половин милион долара.

Говорителката на Министерството на отбраната на САЩ Сю Гоф заявява, че чиповете, устойчиви на радиация, играят съществена роля във военните комуникации, разузнаването и наблюдението. Придобиването на радиационно-защитени технологии от агресивни държави с ядрени способности като Русия, може да ги окуражи, увеличавайки дестабилизацията на международната сигурност. Ето защо защитата на тези чипове е изключително важна за националната сигурност на САЩ“, отбеляза тя.

Грег Слейвънс, който наскоро се пенсионира, след като е работил 30 години като ръководител на отдела за борба с разпространението на оръжия HSI, посочи, че „руснаците постоянно увеличават опитите си да получат чипове за ракетни и космически технологии“.

Досега Кремъл не е отговорил на запитване относно обвиненията на САЩ, че използва измамни схеми, за да заобиколи западните санкции и ограниченията върху износа.

Сабиров отрича участие в схемата, както и връзка с България за износ на чипове. Милан Димитров също отрича обвиненията, а баща му Димитър не е открит за коментар, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама