„И какво като Зеленски е евреин, Хитлер също е с еврейска кръв“

16:08, 02 май 22 25 1887 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Фактът, че Володимир Зеленски е евреин, не е в противоречие с мотивите на Москва да нападне Украйна, за да „денацифицира“ страната. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италианското новинарско предаване „Zona Bianca“.

И какво като Зеленски е евреин? – обърна се Лавров към водещия. - Този факт не отрича нацистките елементи в Украйна. Хитлер също е имал еврейска кръв, вярвам. Някои от най-лошите антисемити са евреи“, изтъкна той, цитиран от „Площад Славейков“.

„Една „Сармат“ и това е“: Русия показа как „унищожава“ Берлин, Париж и Лондон

Конспиративната теория, че Адолф Хитлер е имал еврейски произход и това е мотивирало настървението му срещу евреите, е многократно оспорвана от историците и не се възприема за сериозно, но продължава да се цитира от последователи на безпочвени фантасмагории.

В началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари Путин представи войната в Украйна като „специална военна операция“ с цел да „денацифицира“ суверенната съседска страна с демократично избран президент. Част от руската пропаганда е стремежът да се налага асоциация между Украйна и нацизма – твърдение, което не е подкрепено с доказателства, изтъква изданието „Times of Israel“.

100 души са евакуирани от завода „Азовстал“

Лавров използва медийното време и за да хвърли обвинения към САЩ, които според него провалят мирните преговори между Москва и Киев. Вина носят и западните медии, заяви той, задето представят „изкривено“ войната и в частност самия него. Зеленски обаче имал възможност да спре руската армия, избиваща цивилно население, ако „спре да дава престъпни заповеди на нацистките сили“.

Дани Даян, председателят на музея на Холокоста „Яд ва-Шем“ в Израе осъди твърденията на Лавров, наричайки ги „фалшиви, подвеждащи, опасни и заслужаващи укор“, и изтъкна особено неподходящото време за тях - тъкмо в седмицата, в която Израел почита паметта на жертвите на един от най-трагичните моменти в човешката история.

Аргументите на Русия, че Украйна се нуждае от „денацификация“, „не се базират на факти, изкривяват и тривиализират Холокоста и ние не може да ги приемем“, допълват още от „Яд ва-Шем“.

Думите на Лавров бяха остро приети и на държавно ниво, външният министър на Израел заяви, че руският посланик в столицата ще бъде извикан да коментира изказването му.

Това е непростимо, скандално изказване, ужасяваща историческа грешка и очакваме извинение“, коментира Яир Лапид, цитиран от „Ройтерс“.

Критики бяха отправени и към водещия на италианското предаване, който бе обвинен от десетки коментатори в социалните мрежи, че не е бил достатъчно остър с Лавров, позволявайки му да представи своята „45-минутна пропагандна реч“ в чуждестранната телевизия.

Вечерта на 1 май Зеленски даде пресконференция, в която обобщи резултатите от срещата си с Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ и представител на Демократическата партия. Двамата са обсъдили военната помощ за Украйна, финансова подкрепа срещу Русия и санкции срещу агресора. Държавният глава заяви още, че той и украинците „са благодарни на всеки партньор, който изпраща важни и силни сигнали на подкрепа, като посещава столицата ни в това трудно време“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама