Василев: Осигурени са доставки на газ, ще е по-скъп с 20%

16:26, 27 апр 22 / Политика 25 1714 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Няма проблем с физическите доставки на газ и няма намалено подаване към българските потребители. Това обяви министърът на финансите Асен Василев, на брифинг, организиран от „Продължаваме промяната“, за спрените доставки на газ от Русия.

Русия спира от утре доставките на газ за България

Той отбеляза, че причината ние, заедно с Полша и Литва, да сме първи със спряно подаване, е графикът на плащанията и през следващите дни се очакват подобни действия на „Газпром“ и спрямо други.

Василев уточни, че правителството се подготвя за подобен сценарий от февруари. По думите му в момента в Гърция от кораб се разтоварва втечнен газ. Цената е с около 20% по-висока.

„Поскъпването с 20% е най-лошият сценарий – при положение, че го купуваме индивидуално“, уточни Василев. И той, и премиерът Кирил Петков подчертаха, че ще се работи за общи европейски договори с цел постигане на най-добра цена, предаде bTV. 

През т.нар гръцка връзка ще можем да доставяме 3 млрд. кубически метра газ на година плюс 2 млрд, ако го разширим. От Гърция и Турция, без гръцката връзка, към момента можем да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра. 2 млрд. през Кулата и 17-18 млрд. през интерконеторите с Турция. Потреблението на България е между 3 и 3.5 млрд. куб.м. Да се твърди, че нямаме трасета, по които да доставим газ, е смешно. Да се разчита на построяването на гръцката връзка, е извинение да не си направим диверсификацията“, каза още Василев.

„Няма страшно“: Правителството било готово за спиране на руския газ

Преди това премиерът Кирил Петков обяви, че години наред политически и икономически кръгове у нас са защитавали руските интереси. „Зад руските интереси стоят и 3-те млрд., похарчени пари за „Турски поток“ и предложението за газова централа и отказа ни от азерски газ, вместо сега да имаме готова диверсификация“.

По думите на Петков „Продължаваме промяната“ ще защитава единствено българските интереси, което означава пълна независимост. Той подчерта, че може да се стигне до промени по линия на газовия транзит: „Когато една страна направи едноличен акт от нейна гледна точка абсолютно против всичките правни норми и изисква изнудване да плащаме в тяхна валута чрез посредник, която не гарантира нито газа нито парите, ние просто нямаме друг избор, освен да разгледаме всички договори, включително и този на транзит. Даваме ги в момента на най добрите кантори, които ние знаем, за да сме сигурни, че опциите, с които ние може да отговорим на този едностранен акт, са също толкова силни, както този към нас“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама