Правителството дължи категоричен отговор чии интереси обслужва

13:44, 27 апр 22 / Политика 25 1673 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Правителството дължи категоричен отговор на гражданите чии интереси обслужва – техните или нечии други и е крайно време да докаже, че отстоява българския суверенитет и работи в полза на него. Това заяви президентът Румен Радев преди да замине на официално посещение в Испания.

Русия спира от утре доставките на газ за България

Според него спирането на руските газови доставки към България е знак, че икономическата война ескалира и рискът за страната се увеличава във всички измерения. Държавният глава посочи, че неслучайно отдавна призовава за внимателно и отговорно отношение на българските власти към този конфликт, който влияе пряко върху благосъстоянието и живота на българите.

Излизат вече информации къде отива българското оръжие и аз недоумявам как министърът на икономиката ще обясни това на левите българи. Правителството трябва да отговори на много въпроси - защо само на България и на Полша се спира газа? Спира ли се газа на Австрия и Германия и как те плащат? Резервиран ли е достатъчен капацитет за доставки от Гърция? Защото, ако не е резервиран, виждаме вече да загряват посредници. Да, ще намерим алтернативно решение, но това значи време, средства, по-високи цени и рискове за доставките“, отбеляза президентът, цитиран от БНТ. 

„Няма страшно“: Правителството било готово за спиране на руския газ

По думите му това, което става с газа, ще е истински тест за европейската солидарност и ще покаже дали ЕС ще помогне и как на най-зависимата енергийно и най-бедната европейска държава.

Румен Радев подчерта, че изграждането на допълнителната инфраструктура за доставка на газ от Русия по време на управлението на ГЕРБ, не е в интерес на България„Аз многократно съм настоявал и твърдял, че тези 3 млрд. лв., платени от нашия бюджет обслужват не българския интерес, а интересът на други държави, които безплатно транзитират през наша територия“, посочи той.

Радев на една позиция с БСП за оръжията и делегацията ни до Киев

Относно предоставянето на оръжия и делегацията ни до Киев, Румен Радев повтори позицията на БСП. Президентът се обяви твърдо против предоставянето на оръжие на Украйна и обяви, че не вижда смисъл от посещението на българската делегация в Киев„Категорично „не“ на предоставянето на военна помощ за Украйна. Това е стъпка към прякото въвличане на България в този конфликт. Призивите за мир заглъхват и на тяхно място ескалира войнствената реторика и призивите за победа. А българската позиция се решава в София, а не в Киев“, подчерта държавният глава. 

Дарителската кампания на Петков

По повод обявената от премиера Кирил Петков дарителска кампания за Украйна Румен Радев призова българските политици, преди да спасяват света, да погледнат към бедстващите българи

Критиките на държавният глава Румен Радев идват броени минути след като бившият премиер Бойко Борисов обяви, че правителството е виновно за това, че не е отворило сметки в рубли в „Газпромбанк“ и не е запазило капацитет на терминала за втечнен природен газ в Гърция. Лидерът на ГЕРБ дори се обърна към президента с призив да събере „знаещите и можещите“ политически лидери, защото по думите му най-добрият вариант е ново управление в рамките на настоящия парламент, но е важно това да стане „във формат, иницииран от президента Румен Радев, който да включва цялата политическа класа“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:21, 27 апр 22

Правителството е на страната на българския интерес, да се отскубнем от лапите на мечката, както и от лапите на бг мафията. Много нещо се кротна ДьПьСь.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама