Свинско, а не агнешко!

13:45, 27 апр 22 25 1705 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Известен е фактът, че дойдат ли Великден и Гергьовден, от сутрин до вечер се яде агнешко. Или под формата на някоя спасителна махмурлийска чорбица, или хрупкаво чеверме, или, разбира се, метнатите във фурна цели агнета, дроб сарми и т.н. Докторите обаче са на съвсем друго мнение. Още от древни времена се знае, че с млади животни като агнешкото и техните дреболийки, не трябва да се прекалява. Веднъж или два пъти годишно е допустимо, но всеки ден – в никакъв случай. Микрокристалите, които се съдържат в субпродуктите и месото на младите животни, карат всички любители на угощенията да преживяват тежки кризи, свързани с бъбреци, подагра, жлъчка и т.н. Затова и Ути, който, както знаете, реши без да бърза, да се раздели с поне 25 кг. от своето снажно тяло, с усмивка на лице тръгва към едно от най-вкусните места в България – с. Драгоево, намиращо се между Сеслав и Смядово в Шуменския регион. Именно там от векове се гледат уникалните български породи щастливи, весели и топящи се в устата прасета - прословутата източнобалканска свиня и невероятната мангалица – порода, която е тичала по нашите земи от прастари времена. Слава богу, епидемията от африканска чума не успя да унищожи всички тези съкровени продукти и породи от територията на България.

На 1-ви май (неделя) Ути и неговият кулинарен екип ще сготвят уникалния традиционен драгоевски кебап. 100 кг от това крехко месо, осигурено от земеделския производител Петър Атанасов, един от последните пазители на традицията и породата, ще бъде метнато в най-големия тиган на България. Разбира се, на Ути ще помагат и верните му помагачки от читалището в Драгоево, които ще следят и за спазването на автенчитната рецепта, като са обещали да донесат и най-ароматния джоджен от градините си. Освен това, вечно гладният... и на диета Ути Бъчваров, ще бъде председател на журито за местни вкусотии на тема погачи и баници от какво ли не. Цял ден на площада ще се вихрят хора, ще има захарен памук и ще е много весело.

Кметът на селото Вичко Вичев се е зарекъл тази година това да е най-вкусният сбор в региона и да защити славата на Драгоево като едно от най-гостоприемните места в района.

„Войната! И подлуде светът...“

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:23, 29 апр 22

Село Драгоево се намира между ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ и Смядово! Не е Сеслав, не е и Преслав! Велики Преслав е и ако се позаинтересувате ще разберете защо…

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама