„Войната! И подлуде светът...“

11:00, 09 мар 22 25 1627 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Когато политиците млъкнат, когато престанат да произнасят лицемерните си патриотични речи и изказвания, които никой не слуша и да изричат думи, на които никой не вярва, опитвайки се да формулират послания, които не означават нищо. Когато тълпата със снежни топки реши, че няма кого да замеря. Когато безумните спорове дали картините на Майстора трябва да бъдат подменяни с транссексуални модели спрат. Предлагам тогава всички да свалят шапки и със смирение да отидат да разгледат изложбата „Войната! И подлуде светът“, посветена на 110 години от обявяването на Балканската война и 140 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора.

От сърце и душа благодаря на Софийска Градска Художествена Галерия и на кураторите Аделина Филева и Пламен В. Петров, които още преди тази нелепа, жестока, безмилостна и отвратителна война да избухне, са предсказали онова, което ще се случи. И в тази изложба може да се види голямата истина, наречена „безсмислена“. Да се види безсмъртието на героите и страданието на всички онези, които остават след тях. Да се види истинският ентусиазъм, безкористност, наречени „доброволец“. Политическият конфликт на Балканите след 1910 г. подсказва, че нещо ще се случи. Че младата българска държава ще се превърне в истински, не само политически, но и човешки субект с единна воля. И когато войната избухва, всички тръгват към фронта. Първо към тогавашния враг и доскорошен поробител Турция, а после към комшиите, които съвсем по балкански ни забиват нож в гърба. Към фронта тръгват всички, включително и голяма част от нашите честни български поети, писатели и журналисти. Някои остават в окопите, а други със слово или пък с четка в ръка ни правят свидетели на онова, което се е случило тогава... И днес. Отидете и вижте картините на най-големите ни художници Владимир Димитров – Майстора, Ярослав Вешин и скулптори като Иван Лазаров, Ангел Спасов, Анастас Дудулов, Янко Павлов... Прочетете писмата и дневниците, които са си водили по време на боевете. И вижте труповете, които остават по бойното поле.

Ето какво пише Майстора, тръгвайки към фронта:

„Като гледах как народа отива на война, даскалъка не можеше да ме задоволи. Затова от Свищов заминах за Кюстендил и постъпих доброволец – художник на щаба на VII Рилска дивизия с командир генерал Тодоров – брат на езиковеда проф. Балан.“

И затова призовавам отново... Нека всички млъкнем, да свалим шапки и да разберем цялата гола, безобразно грозна и тъжна истина за войната. Рана, която никога няма да бъде излекувана с празни приказки на политици.

Ваш,

Ути Бъчваров

Изложбата „Войната! И подлуде светът“ може да бъде видяна в Софийска Градска Художествена галерия в периода 22 февруари – 29 май 2022 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама