Руското посолство обяви Столична община и Общинския съвет за „последователи на фашистки помагачи“

14:14, 25 апр 22 / Политика 25 2217 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руското посолство в София обяви Столична община и Общинския съвет за „последователи на фашистки помагачи Бандера и Шухевич“.

На двете институции от посолството „посвещава“ разсекретени извадки за „зверствата и злодеянията“ на немско-фашистките войски и власти в Мариупол в периода на Втората световна война. 

Това се случва на фона на повторния опит Столичния общински съвет да преименува обекти в района на руската легация в знак на съпричастност с Украйна. Припомняме, че на два пъти общинските съветници гласуват за наименуването на алея „Героите на Украйна“ и площад „Борис Немцов“, както и за издигане на украинския флаг на сградата на Общината. Областният управител от „Има такъв народ“ Иван Кючуков вече веднъж спря процедурите и обяви решенията за незаконни.

Не съм фашист и никога няма да бъда

„Не съм фашист и никога няма да бъда!“, заяви в отговор Диян Стаматов, един от вносителите на предложението украинският флаг да се вее на сградата на Столична община до края на войната.

Не съм нито фашист, нито последовател на фашистка идеология. Подкрепата ми към Украйна е един съвсем символичен и изключително обикновен акт. До тук направих малко, според възможностите си. Символично. Човешки. Просто.
Но да ме определят като последовател на фашистки идеи, ми се струва неправилно, обидно, някак политически долно.
В цяла Европа се веят знамена на Украйна, има редица съвременни композиции за съпричастност. Държавните управления изпратиха солидна подкрепа на Украйна. В България се появява посланникът на Русия и си казва тежката дума, като определя общинските съветници на София за последователи на фашизма.
Винаги ще се появи някой и ще скръцне със заплашителен тон. Дори и в 2022 година… Не съм фашист и никога няма да бъда!“, написа той във Facebook.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:47, 25 апр 22

.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама