За втори път: СОС реши да има площад и алея в чест на Украйна

15:00, 21 апр 22 / София 25 2437 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

С гласовете на необичайно мнозинство в Столичния общински съвет -  управляващата коалиция ГЕРБ-СДС, опозиционната „Демократична България“ и Борис Бонев от „Спаси София“, парламентът на София прие отново предложението за именуване на пространството пред посолството на Русия в алея „Героите на Украйна“

Прегласуван беше и другият доклад, според който районът между руската легация и улиците „Латинка, „Константин Щъркелов и „Фредерик Жолио Кюри се обявява за площад „Борис Немцов. Повторно бе прието и предложението върху сградата на Столична община украйнското знаме да бъде издигнато редом до българското. То трябва да остане там до края на войната. 

СОС няма да се откаже от алеята „Героите на Украйна“ и площад „Борис Немцов“

Украинското знаме и на паметника на съветската армия

В хода на сесията общинският съветник от „Демократична България“ арх. Борислав Игнатов предложи украинско знаме с размери 3 на 10 м. да бъде спуснато, заедно с българското, и от автомата на войника от паметника на съветската армия. Искането му не бе подложено на гласуване, тъй като не е внесено по надлежния ред.

Против трите доклада гласуваха групите на БСП, ВМРО и „Атака“. Социалистите информираха, че ще оспорят решенията в съда. В залата присъстваха и седем депутати от БСП начело с избрания от София Георги Свиленски. Дебатите продължиха над два часа и половина и преминаха остро и на изключително висок тон, предаде „Сега“.

Милка Христова от БСП обоснова отрицателния вот с това, че българските закони не позволяват чуждо знаме да стои до българското повече от 3 дни. Тя призова да не се взима това решение, което нарече „спорно“. „Флаг на чужда държава се поставя на съответната институция за периода на официалното посещение на дадения държавен глава или на мероприятието. Ако, не дай си, Боже, стане друг катаклизъм, ще превърнем нашата фасада в дъга ли?“, попита тя.

Независимият Методи Лалов пък предложи статуя на столичният кмет Йорданка Фандъкова да бъде вградена в паметника на съветската армия и обяви, че няма да участва в гласуването на дневния ред, защото докладът му за премахването на ПСА пак не е включен за разглеждане. „Категорично съм против, защото не знам Фандъкова да е била част от 3-ти украински фронт“, включи се в абсурда председателят на столичните социалисти Иван Таков.

Градският парламент, обяснен: Титаник (ЦГМ) потъва

Шефът на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ контрира, че Христова трябва да чете друг закон – за държавния печат и националното знаме. „След като в този закон се разглежда хипотезата за наличието на няколко чужди знамена до българското и как да бъде позиционирано то, то очевидно имплицитно се съдържа възможността за поставянето на такива“, каза той.

Подкрепата към жертви на агресия не е „спорно“ решение. Спорно то може да бъде само в главата на човек, който няма никакъв разум и морал. Родителите ми са ме учили да съм съпричастен и да подкрепям винаги по-слабия, жертвата“, добави Иво Божков от ДБ.

Днес е Велики четвъртък, СОС има задачата да попречи България да се превърне в Юда на Европа. С гордост трябва да гласуваме и по трите точки, подкрепящи Украйна“, заяви шефът на групата на ДБ в СОС Грети Стефанова.

БСП единодушно подкрепи  Столична община да даде на г-жа Фандъкова 300 000 лв. за подпомагане на украинците в София. Единодушно подкрепихме и безплатния градски транспорт за бежанци. Така виждаме помощта към всички нуждаещи се“, отговори председателят на левите в СОС Иван Таков.

Опитвате се да ни внушите, че като сте гласували 300 000 лв., сте изпълнили вашия дълг за израз на съпричастност към жертвите в Украйна. Това напомня изключително циничното изказване на агресора Путин, който излезе и каза, че вдига мизата за убит и осакатен войник. С тези 300 000 лв. няма как да измиете вашето двуличие и позор, че сте преки представители на съвременния фашизъм, който извършва руската армия под ръководството на Путин. Във вашата партия 50 г. си позволявахте да развявате знамето на чужда държава без да има закон и без да сте взимали решение. Ставахте и лягахте с червеното знаме със сърпа и чука, някои от вас сигурно още се завиват вкъщи с това знаме“, опонира Борислав Бориславов от групата на ГЕРБ-СДС.

Думата взе и депутатът Георги Свиленски. „БСП ясно е заявила позицията си, че случващото се в Украйна е война. Ясно сме казали, че на украинския народ трябва да се помогне - хуманитарно, технически, финансово, медицински. Кой с каквото може. Ясно сме казали, че оръжието поражда война. Всеки патрон убива човек. Няма как да подкрепим поощряване на военните действия, без значение какви са жертвите, те са хора“, заяви той. 

Свиленски призова Фандъкова и групата на ГЕРБ-СДС да не подкрепя трите доклада и обвърза това с финансова подкрепа за градския транспорт в София. „От името на парламентарната група поемам ангажимент каквито въпроси има Столична община, свързани и с транспорта, за който се разбрахме, но и с бежанците, може да разчитате. За транспорта поемам личен ангажимент да говорим и да направим така, че столичани да не чувстват липсата му“, завърши червеният депутат. „Последното се нарича публично обещание, г-н Свиленски“, обърна се към него шефът на СОС Георги Георгиев.     

Протест на БСП и „Възраждане“

Междувременно преди началото на заседанието пред сградата на Столична община се събра протест, организиран от БСП. На него обаче се забелязваха и знамена на „Възраждане“. Демонстрантите не бяха много. Те скандираха против именуването на двете пространства в „Героите на Украйна“ и „Борис Немцов“ и против издигането на украйнското знаме на сградата на СО.

Припомняме, че до прегласуването на решенията се стигна, след като областният управител Иван Кючуков, избран от квотата на ИТН, отказа да ги изпълни и ги върна на СОС. От областната управа съобщиха, че след извършен преглед на законосъобразността се е  установило, че са допуснати съществени нарушения на материалноправните разпоредби, които водят до цялостно опорочаване на въпросните актове. Според Кючуков в разпоредба за имената на улиците в София се посочва, че те трябва да носят имена на личност, свързани с историята на България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама