Създадоха роботизиран плъх за търсене на оцелели от бедствия

19:35, 23 апр 22 / Любопитно 25 1303 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Учените и преди са черпили вдъхновение от животни като змии и хлебарки, за да създават роботи, способни да изследват труднодостъпни места. Плъховете, които са изключително умели в провирането през тесни отвори и прекосяването на неравен терен, също вече имат свой роботизиран еквивалент, пише сайтът „Ню атлас“.

Миниатюрният плъх-робот, наречен SQuRo (Small-sized Quadruped Robotic rat), е разработен от китайски учени от Пекинския технологичен институт от екип под ръководството на професор Цин Ши и може да се използва в спасителни акции, например за търсене на оцелели под развалини в бедствени райони.

Според специалистите роботизираното животно, за модел на което е послужил сивият (норвежки) плъх (Rattus norvegicus), имитира движенията и поведението на истински гризачи.

Плъх миночистач се пенсионира след 5 години вярна служба

Плъхът-робот може да се движи бързо по неравен терен и да се провира през тесни шахти и проходи. При проектирането му инженерите са се опитали да възпроизведат движенията и структурата на тялото на плъх, като копират пропорциите на крайниците му и степента на свобода на подвижност на ставите му.

Движенията на роботизирания плъх се управляват от компютър. Той може да прикляка, да тича, да пълзи, да се обръща и да става след падане. По време на тестовете плъхът-робот е пропълзял по коридор с дължина 9 сантиметра, преодолял е бариера с височина 3 сантиметра и се е изкачил по 15-градусов склон, пише БТА.

Разработката е описана в сп. IEEE Transactions on Robotics.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама