Военната помощ за Украйна не е в дневния ред на парламента

11:00, 21 апр 22 / Политика 25 1457 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Българското правителство да получи мандат за предоставяне на хуманитарна, финансова и техническа помощ за защитни цели според нуждите на Украйна. Това обаче не включва оръжия и боеприпаси. Такова проекторешение прие вчера вечерта външната комисия в парламента. То е по предложение на „Продължаваме промяната“ и бе внесено непосредствено преди заседанието. Проекторешението получи подкрепата на 11 депутати срещу пет гласа „против“ и нито един „въздържал се“, предаде БТА.

Казусът трябваше да бъде обсъден и гласуван в пленарна зала, като се очакваше да има още „предложения и уточнения“ към проекта. Оказа се обаче, че той не фигурира в дневния ред на Народното събрание за днес.  Причината - липса на доклад от външна комисия. Велики четвъртък е последният работен ден на депутатите преди великденската ваканция, която за тях е до 4 май.

Това предизвика остра реакция от страна на „Демократична България“ (ДБ) и ГЕРБ-СДС, които настояха за спешно вкарване на темата в пленарна зала. В началото на пленарния ден съпредседателят на ДБ Христо Иванов поиска гласуваното вчера проекторешение на ПП да бъде включено в дневния ред, а Даниел Митов от ГЕРБ настоя и трите предложения да бъдат разгледани в зала. 

Иванов дори заплаши, че депутатите от обединението няма да подкрепят нищо друго, освен изпращане на конкретна военно-техническа помощ. „Още във вторник ще свикаме коалиционен съвет и ще поставим ребром тази тема. Ние ще подкрепим предложение, което включва само техническа военна помощ. Тази война е война изобщо за това как ще изглежда международният ред в Европа", се каза в декларацияна ДБ, прочетена от трибуната от Иванов, цитирана от „Мediapool“.

Той отново посочи, че всички страни-членки на ЕС, с изключение на Унгария, са предоставили такава помощ. „Опорната точка, че това вкарва България във войната, е несъстоятелна“, заяви лидерът на парламентарната група на ДБ. Според него това било все едно да призовем Украйна да се предаде на Русия, защото тогава ще настъпи мир. Но „в този мир ще има списък от страни, които ще бъдат обект на агресия и „малка България“ ще е сред тях“, прогнозира Христо Иванов. „Ние отказваме да бъдем част от политика, която прави България малодушна и страхлива“, допълни той.

Демонстрация на спазване на буквата на правилника“ - така председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира изказването на Минчев, че няма да предложи включване на точката в дневния ред, докато такъв не бъде внесен доклад. 

Тя заяви, че правилникът се прилага по различен начин за различни предложения и припомни гласуваното вчера проекторешение за АПИ, което не само че влезе в дневния ред, но беше и прието, въпреки че липсваха доклади на две от трите комисии, на които е разпределено, предаде offnews.bg.

Кулеба към Радев: Ако с Русия сме братя, то сме като Каин и Авел

Гласуване на помощ за Украйна няма, но ще се открива изложба

След 30-минутен спор доклад на комисията така и не се появи, а депутатите продължиха с планирания си дневен ред. На този фон след два часа председателят на НС Никола Минчев ще открие изложбата „СТОП на войната в Украйна“, на която ще присъства и Дмитро Кулеба.

И така, днес единствената стъпка, която ще предприеме българският парламент за спирането на войната в Украйна, е да открива изложби.

Час по-късно доклад на комисията не бе внесен, а Десислава Атанасова отново отправи искане той да бъде завършен, а точката да влезе в дневния ред. Реакция на искането ѝ нямаше.

Какво бе решено вчера на външна комисия? 

Вчера външната комисия в парламента гласува гласува Българското правителство да получи мандат за предоставяне на хуманитарна, финансова и техническа помощ за защитни цели според нуждите на Украйна.

Предлага се още прилагане на цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален пакет, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България. Също така мерките да бъдат в подкрепа за украинските граждани, бягащи от войната- законодателни и организационни, с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна, съобщи БТА. 

Предложенията на „Демократична България“ и ГЕРБ за предоставяне на военно-техническа помощ на украинците бяха отхвърлени. Срещу тях очаквано се обявиха от БСП и „Възраждане“. 

Кулеба: Тази Русия не заслужава съчувствие

Българският военен министър Драгомир Заков, който присъства на обсъждането във външната комисия, обаче изрази по-различно мнение пред депутатите. Според него „по отношение на възможностите на въоръжените сили, това от което Украйна най-много има нужда в момента, от същото нещо много имат нужда и въоръжените сили на България“. Той посочи, че се е наложило да подпише заповед за освобождаване на военновременен запас, за да може българската армия да има достатъчно боеприпаси, за да провежда учения във връзка с настоящата ситуация.

Според него страната е трябвало да вземе обсъжданото в момента решение още в първите две седмици от руската военна инвазия, защото „етапът на кризата в момента е такъв, че може да се окаже, че България няма с какво да помогне“.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Атанас Михнев пък каза, че „България е направила своя геополитически и исторически избор да бъде част от ЕС и НАТО“ и партията му „стои от тази страна на барикадата“. „Няма съмнение, че ние подкрепяме украинския народ по всички възможни начини и се опитваме да разширим мандата на тази подкрепа с предложеното решение“, добави Михнев с уточнението, че това проекторешение е резултат от преговори в коалиционния формат с БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Кристиан Вигенин от БСП подкрепи позицията на лидерката си и вицепремиерка Корнелия Нинова, заявявайки, че е от хората, „които са категорично привърженици на членството в ЕС и в НАТО, обаче съм против това ние да предоставяме смъртоносни оръжия на Украйна“.

Ангел Георгиев от „Възраждане“ също се придържаше към партийната позиция по въпроса като каза, че предоставянето на военна помощ на Украйна не е в интерес на България, пише „Свободна Европа“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:06, 21 апр 22

Всички от ДБ да вземат лодката на Ристьо, и да отплават за Украйна да се бият. Тези въобще не се интересуват от мнението на народа си по темата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама