ООН призова за „великденска пауза“ във войната

10:12, 20 апр 22 25 1264 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за четиридневно спиране на огъня в Украйна, което да започне от утре, така че да съвпадне с честването на Великден от православния свят, предаде „Асошиейтед прес“. 

Гутериш отбеляза, че с наближаването на Великден за православните християни руска офанзива в Източна Украйна се засилва и затова трябва спешно да бъде направена „хуманитарна пауза“ в бойните действия. Целта е, подчерта той, да се даде възможност за евакуацията на цивилните от „настоящите или очакваните зони на сблъсъци“, както и за доставянето на повече хуманитарна помощ в крайно нуждаещи се места като Мариупол, Донецк, Луганск и Херсон, предаде БТА. 

Великденските празници трябва да бъдат момент на обединение около спасяването на животи и насърчаването на диалога за слагане на край на страданието в Украйна“, каза още генералният секретар на ООН. 

Украинските сили удържат руските атаки в Донбас

„Интензивната концентрация на сили и огнева мощ прави тази битка неизбежно по-насилствена, кървава и разрушителна. Настъплението и ужасните жертви на цивилните, които сме виждали досега, могат да избледнеят в сравнение с ужаса, който ни предстои. Не може да се позволи това да се случи“, отбеляза Гутериш, цитиран от Нова телевизия. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама