Йорданова отново настоява да се разгледа случаят „Жоси“ срещу Гешев

17:49, 19 апр 22 / Политика 25 1589 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Правосъдният министър Надежда Йорданова атакува пред Върховния административен съд (ВАС) четири решения, взети по време на дебата за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Тя настоява съдът да върне случаите за ново обсъждане. Те включват „Жоси“, в който пряко е намесено името на бащата на Гешев – Стоимен Гешев, изказванията на главния прокурор Иван Гешев за работата на адвокатурата и неправителствените организации, делото „Баневи срещу България“ и случаите с имунитета на Елена Йончева.

Не пак, а отново: ВСС отложи решението за Гешев

Припомняме, че преди две седмици съветът прие да обсъди само основанията, които се отнасят за работата на Иван Гешев като главен прокурор, но отхвърли да обсъжда действията му като редови обвинител. Затова и беше прието, че изложените от министъра данни по тези случаи няма да бъдат обсъждани в цялост. Така мнозинството във ВСС отказа да разгледа случая „Жоси“.

ВСС спести на Гешев неудобството да се обяснява за аферата „Жоси“

„Поддържам доводите си, че уронването на престижа на съдебната власт, когато се касае за висока длъжност като тази на главния прокурор, може да обхваща и поведение преди встъпването му в длъжност, поради обстоятелството, че за да встъпи дадено лице в длъжност „Главен прокурор на Република България“, то следва да отговаря на високи морални изисквания“, пише тя във Facebook. 

Не мога да се съглася, че може да се раздели във времето деятелността на магистрата и да се приеме, че липсата на морални качества не е основание за вземане на решение по чл.175, ал. 5 ЗСВ. С оглед гореизложеното, считам, че от основно значение е изследването на въпроса кога в публичното пространство са станали известни обстоятелствата, съдържащи се в предложението ми, с които е уронен престижът на съдебната власт“, изтъква още Йорданова. 

„Нямам илюзии, че този ВСС ще освободи главния прокурор“

Тя е изпратила до ВСС и уточнения по предложението на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор на основание уронване на престижа на съдебната власт, като искането е във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков

На 12 април ВСС реши, че в предложението на проф. Стоилов има нередности, които министърът на правосъдието трябва да отстрани в 7-дневен срок. 

„В документа се уточняват редица фактически обстоятелства, свързани с искането – за разгласяване на веществени доказателства по неприключени досъдебни производства, за липса на еднакви критерии при преценката и действията по случаи, засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности, за използването на служители от Бюрото за защита на свидетели за извършване на претърсвания и изземвания в сградата на президентството, както и за неспазване на принципите за случайно разпределение на дела“, отбелязва още правосъдният министър.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Васил 21:45, 19 апр 22

Йорданова е слаб министър и юрист, и затова няма да успее да направи нищо!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама