Не пак, а отново: ВСС отложи решението за Гешев

12:29, 12 апр 22 25 1801 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Важно и очаквано с голям интерес заседание на Висшия съдебен съвет трябваше да се проведе този понеделник. Съдебните кадровици щяха да решат дали да бъде предсрочно прекратен мандатът на главния прокурор Иван Гешев. Предложението е на министъра на правосъдието Надежда Йорданова. За отстраняване на Гешев са необходими поне 17 гласа, които да подкрепят предложението.

Заседанието обаче приключи без дебат. Оказа се, че ВАС е допуснал до ВСС искането на предишния правосъден министър Янаки Стоилов от юни миналата година за предсрочното освобождаване на Иван Гешев. С други думи исканията вече са две - на настоящия и предишния, пише bTV.

„Нямам илюзии, че този ВСС ще освободи главния прокурор“

ВСС даде седемдневен срок за отстраняване на нередностите по предложението на професор Янаки Стоилов. Ако не бъдат отстранени в срок, ВСС ще остави предложението без разглеждане. На 4 май ще се проведе пленум на ВСС, който ще реши дали да допусне искането на проф. Стоилов до дебат.

Първата възможна дата за разглеждането на искането на настоящия министър е 11 май. „Считам, че е възможно до края на месец май, Пленумът на ВСС да разгледа и двете искания по същество”, заяви Йорданова, цитирана от БГНЕС.

ВСС спести на Гешев неудобството да се обяснява за аферата „Жоси“

 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама