Заради хакерската атака: Втори ден се бави плащането на пенсиите

17:35, 19 апр 22 25 1478 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Кибератака над компютърните системи на „Български пощи“ предизвика проблеми с изплащането на пенсиите и великденските надбавки. Втори ден в офисите има забавяне при плащането. От дружеството заявиха пред БНР, че след хакерски атаки в системата на пощите се налага проверка по списък на правоимащите. Това е причината за по-бавната обработка.

В пощенските станции пенсиите за месеца се плащат до 20 април, великденските добавки от 70 лева могат да се получават до края на месеца, а ако не бъдат потърсени, ще се получат с пенсиите за май.

Хакери атакуваха „Български пощи“

Хакерската атака е констатирана още в събота, 16 април, веднага са предприети мерки системата на „Български пощи“ да бъде прехвърлена към държавната облачна инфраструктура. Прави се оценка доколко системата е засегната от злонамерената кибератака.

По-рано днес от НОИ обясниха, че няма забавени преводи към пощите. Но така или иначе много възрастни хора днес останаха без средствата, на които разчитат. Някои признаха, че са обикаляли различни пощенски станции с надеждата, че все някъде ще се изплащат пари. 

От Министерството на електронното управление заявиха, че знаят за проблема и работят за изясняването му.

Кибератаката към „Български пощи“ остави хиляди пенсионери без пари

С пост в социалната мрежа ресорният вицепремиер Калина Константинова обясни, че изплащането на великденските добавки за всички е гарантирано. И се работи за отстраняването на всички технически неизправности в най-кратки срокове. Според Константинова обаче, през последните 10 години киберсигурността на „Български пощи“ е била системно неглижирана.

Междувременно от EVN съобщиха, че технически проблем в системата на Български пощи прави временно невъзможно плащането на задължения към компанията и препоръчаха до възстановяване на системата да се използват други канали за плащане.

Правим каквото е възможно

„Български пощи” претърпява сериозна кибератака, която е специфична и не е извършена в България. Всички специализирани институции и експерти от най-високо ниво работят по отстраняването на проблема, съобщи на брифинг главният изпълнителен директор на дружеството Деян Дънешки.

Той уточни, че процесът с получаването на пенсиите и добавките към тях е забавен заради различния механизъм, по който хората се обслужват. Пенсиите ще бъдат раздавани в пощенските станции по местоживеене.

Директорът коментира, че пенсионерите няма да останат без своите пенсии. Ако се наложи, клоновете ще работят и на 21 април. „Работи се по-бавно - това е факт. Правим всичко, каквото е възможно, за да получат парите си”, подчерта Дънешки и призова хората да проявят търпение заради извънредната ситуация.

„Възстановяваме системите една по една. Когато имаме готовност да работим на пълните възможности, ще информираме допълнително”, заяви Деян Дънешки. И уточни, че към момента няма данни да са изтекли данни.

Заради централизираната система на „Български пощи” има проблем във всички клонове в страната. „Уведомили сме контрагентите, с които работим. Дали сме им информация за проблема”, допълни изпълнителният директор, цитиран от Нова телевизия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама