Ликът на Елин Пелин украси фасадата на столично училище

12:30, 19 апр 22 / София 25 1711 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ликът на Елин Пелин украси фасадата на 19 СУ „Елин Пелин“ в София. Поводът е 90-годишният юбилей на едноименното учебно заведение и 145 години от рождението на писателя.

Когато талантът срещне възможностите, се получава това. Стенописът с образа на Елин Пелин е дело на световноизвестния стрийт арт художник Станислав Трифонов - Насимо

Поглед назад: Певецът на българското село

Идеята е на ръководството на училището. Радваме се, че я осъществихме въпреки лошото време и сме горди, че това съвпадна с юбилея на училището и 145-ата годишнина от рождението на Елин Пелин“, заяви директорът на учебното заведение Клара Арабаджиева.

Пред училището се срещаме с внука на майстора на късия разказТова е най-големият портрет на Елин Пелин в България в момента. Изключително горд и удовлетворен от цялата работа. Елин Пелин е поет, който не е двузначен, а еднозначен - винаги е любов“, заяви пред bTV внукът му Елин Иванов.

Работи на Насимо могат да бъдат видени във Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Китай и много други държави. Този стенопис се простира на 70-квадратни метра. Художникът казва, че изрисуването е отнело няколко дни.

Помислих го за Елин Пелин

„Самият той е бил много проницателен и е прозрял много неща за дълбините на душата и човека. Харесва ми самото му творчество. Реших да сложа лотос, защото той е символ на чистотата и на знанието и това е училище, откъдето трябва да изникват нови малки лотоси“, обясни Насимо.

При Елин Пелин от думите се раждат картини и истории, затова е наричан художникът на българското село. На 8 юли стават 145 години от рождението му.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама