Поглед назад: Певецът на българското село

08:00, 08 юли 22 / Поглед назад 25 7527 Шрифт:
Topnovini

Днес се навършват 145 години от рождението на Елин Пелин - един от най-знаковите български писатели, останал в историята като „певецът на българското село“.

Роден е през 1877 г. в село Байлово като Димитър Иванов Стоянов. В семейството му образованието е било издигнато на пиедестал, като баща му редовно е носил книги от пазара. От малък Елин Пелин е чел „Рибния буквар“, „Под игото“ и съчиненията на Ботев и Каравелов. Започва да пише още докато е ученик. През 1895 г. обнародва първите си творби в сп. „Войнишка сбирка“. За първи път използва псевдонима си Елин Пелин през 1897 г. в сп. „Български поглед“. Първата му книга „Разкази“, том първи, излиза през 1904 г.

Започва образованието си в родното село, след което продължава и в София, Златица, Панагюрище и Сливен, където завършва 5. клас. Той обаче не завършва гимназия, макар да е увлечен в четенето на българска и руска литература. Въпреки това работи като учител в периода между 1895-96 г. в Байлово. Кандидатства в Рисувалното училище, но не е приет и през следващите две години пише първите си произведения.

Елин Пелин е един от най-големите художници на българското село, майстор на късия разказ в българската литература. Създател на галерия ярки, незабравими образи, много от които са вдъхновени от неговите съселяни от Байлово, близки и познати. С особена симпатия той пише за тежката участ на селския учител.

През 1899 г. се премества в София, където е притиснат от финансови проблеми, които продължават през целия му живот.

 

Две години по-късно започва да издава списание „Селска разговорка“ в Самоков, след което започва работа като библиотекар в Университетската библиотека

През живота си е бил сътрудник на множество списания. Редактира сам „Селска разговорка“, участва в редактирането на в. „Българан", в. „Развигор“, както и на детските „Веселушка“, „Чавче“, „Светулка“, „Пътека“ и „Септемврийче“.

След като се връща от командировка във френските градове Париж и Нанси става пазител в хранилището на Народната библиотека заедно с Яворов. През 1924 г. става уредник в къщата музей „Иван Вазов“, където работи 20 години, след което се пенсионира.

Жени се Стефанка Щерева, с която имат две деца - Елка и Боян. През 1940 г. става член на БАН, както и председател на Съюза на българските писатели. 

През 1944 г. след Деветосептемврийския преврат, комунистът Станислав Вихров прави опит за убийството на Елин Пелин, но се припознава и вместо него убива бившия редактор на вестник „Българан“ Борис Руменов.

Елин Пелин умира на 3 декември 1949 г. в София на 72-годишна възраст.

Снимка: Wikipedia

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама