Ново 20: Министърът на културата поискал оставката на заместника си

10:15, 19 апр 22 / Политика 25 1709 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министърът на културата Атанас Атанасов съобщи, че той е поискал оставката на своя заместник арх. Бойко Кадинов.

„Причината е в темповете на работа, с които не бях съгласен“, каза министърът в интервю за „Дневник“.

„Поисках му оставката, защото имахме голямо разминаване в разбирането си за темпо на работа, за оперативност, конкретика. Разделихме се съвсем колегиално и му благодаря за свършената работа и дотук и се надявам, че ако за в бъдеще имаме нужда, ще можем да разчитаме на експертизата му“, поясни Атанас Атанасов.

Зам.-министър на културата подаде оставка

Версията на Кадинов обаче е точно противоположната. Пред националното радио той обясни, че мотив за оставката му е „отказът от реформи в министерството“.

Кадинов, който беше с ресор „недвижимо културно наследство“, бе освободен от поста на 12 април. Тогава от правителствената информационна служба съобщиха, че Кадинов напуска поста по негово искане и това е било съгласувано с министъра на културата Атанас Атанасов. Оставката е била депозирана в Министерството на културата още на 7 април – ден преди Атанасов да публикува видеоклипа от кабинета си. На мястото на проф. Кадинов все още няма избран заместник.

Атанасов каза още, че няма да поиска оставката и на другия си заместник - Весела Кондакова, за която имаше повдигнат сигнал за конфликт на интереси и корупция. „Подхождам винаги добронамерено и с доверие, всеки започва да работи с кредит на доверие, но той не е неизчерпателен. Когато имам достатъчно примери, го оттеглям. До този момент не виждам причина да се съмнявам“, посочи той.

Филип Аврамов пародира видео на културния министър

По повод на видеото, което доведе до призиви за собствената му оставка, Атанас Атанасов заяви: „Не ми тежи на съвестта нищо, защото не е било грешка тип „невнимание“ или безотговорно поведение, беше съвсем целенасочен опит. Някой път опитваш и грешиш, някой път една грешка се превръща в актив месеци по-късно“.

„Не съм предполагал, че ще има такъв отзвук (…) Не съм искал да обидя никого, но аз не виждам нищо скандално във видеото, защото нито съм пушил, нито съм пил, както се спекулира, но просто исках да благодаря на тези, които са честитили рождения ми ден. Исках да споделя с хората за един нормален човек, който още работи в 19:30 ч.“, допълни Атанасов.

След това уточни, че би си подал оставката, ако наруши закона или премиерът Кирил Петков му я поиска. „Бих си подал оставката, ако наруша закона, ако премиерът ми я поиска, ако загубя доверието на нашата организация. Не съм направил нищо незаконно... Всеки има правото да иска оставка, затова сме демокрация. Но хората поискаха промяна, в момента виждат нещо различно. Не съм искал да обидя никого, ако това е грешката ми в министерството, съм готов да я приема“, допълни министърът.

След видеото: Атанасов няма да подава оставка

Той коментира и исканията за увеличаванията на бюджета за култура като процент от брутния вътрешен продукт. „Ако сега се дадат пари за култура в рамките на 1% от БВП, ние няма да можем да ги усвоим ефективно, защото нямаме проекти", смята министърът.

Атанасов обясни, че по-високи заплати в сектора ще се дават срещу реформи. „Има браншови трудов договор, не мога с магическа пръчка, днес да подпиша и заплатите да са два пъти по-големи. Това е част от нашите приоритети. Това също ще идва с някакъв вид реформа“, уточни той.

Министърът коментира и средносрочната прогноза, която предвижда бюджетът за култура да падне от 0,6 до 0,4% до 2024 г. „Тази прогноза е базова, тригодишна, не залага никакви политики. Тя се публикува сега, защото има такова такова законово изискване, срокът е до 25 април и трябва да бъде публикувана задължително. Бюджетната процедура е разделена на 3 части. Няма място за паника, това е съвсем формално“, каза Атанасов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама