Мечките в Белица се събудиха от зимен сън

18:40, 19 апр 22 25 1261 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Паркът за танцуващи мечки край Белица отвори врати за посетители днес, обяви пред БТА неговият управител Димитър Иванов. Продължителната зима забави отварянето на парка тази година, който по традиция приема посетители от първите дни на април. Всички деветнадесет обитатели на мечия парк вече са будни, обясниха от парка.

Почти всички тази година са заспали зимен сън. Двама от тях – Теди и Рику, които са и най-младите мечки в парка, и тази година са пропуснали зимния сън, но вече се проявяват признаци и вероятно следващата година ще заспят, посочи Димитър Иванов.

Тази година възрастният мечок Добри е заспал зимен сън за разлика от миналата година, отчетоха от парка и посочиха, че мечокът е на възраст 35 години, при продължителност на живота на мечките в естествена среда около 22 години.

След събуждането на мечките, гледачите в парка прилагат диета, която съобразяват с всеки обитател. Захранването започва няколко дни след събуждането, след което се предлагат зеленчуци и протеини.

Гледачите наблягат на диета, която максимално да се доближава до храната на мечките в дивата природа. Мечките получават марули, краставици, а от кореноплодните обитателите на парка получават моркови. Ядките в менюто са орехи, с което се замества похапването на миналогодишни жълъди, които биха намерили в дивата природа. 

След зимния сън мечките получават и риба, а за по-гладните в менюто се включва и хляб. Хлябът е нещо, с което те много са свикнали от времето, в което са били танцуващи мечки. С хляба са свикнали и обитателите, които са живеели в зоологически градини и в плен, каза още Димитър Иванов.

Спасените: 20 години история

В България има едно място, което за мечките в беда, означава дом.

През последните 20 години в България Паркът за танцуващи мечки край Белица е спасителен оазис и рехабилитационен хъб, първи, пореден или последен сигурен дом за бедстващи мечки. Той е единственото защитено място в България, което осигурява специални грижи за спасените кафяви мечки. Паркът е съвместен проект между Фондация Бриджит Бардо и „Четири лапи“.

Повечето от мечките, настанени в него, са бивши „танцуващи мечки“ от България, както и няколко от Сърбия и Албания. Освен тях, паркът приютява и мечки, пострадали от човешка намеса - отглеждани в плен или при неблагоприятни условия - в тесни клетки в циркове, хотели и зоокътове. В Парка спасените мечки преминават през процес на адаптация и рехабилитация, за да се възстановят от предишния си живот в плен и да свикнат в условия, близки до естествените за вида им, посочиха от „Четири лапи“.

„Парк за танцуващи мечки” се открива на 17 ноември 2000 г. Оттогава до днес паркът е бил дом на 32 танцуващи мечки от няколко страни на Балканите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама