Числото Пи

13:30, 16 апр 22 / Любопитно 25 2250 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

На 14 ти март всяка година се отбелязва денят на числото Пи. Гръцката буква Пи се въвежда през 1706 г., за да обоснове математическата константа, представляваща отношение между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър. В Евклидовата геометрия, числото Пи може да се дефинира и като отношение на лицето на един кръг към лицето на квадрат със страна неговият радиус. Евклидовата геометрия е равнинна геометрия т.е. Пи е константа при плоски кръгове. Въпреки това, точната стойност на Пи е била универсално търсена през вековете. При положение, че е обикновено съотношение, защо е толкова трудно да се определи?

Древногръцкият математик Архимед успява да изчисли приблизителната стойност на числото Пи със забележителна точност, поставяйки го между 223/71 и 22/7, т.е. между 3.140 и 3.142. Кшавдий Птоломей, египетски географ и астроном, поставя приблизителната стойност с три десетични знака - 3.141. Напредък до седем десетични знака е постигнат от китайски математик през V в. сл. Хр. В следващите дълги столетия нови успехи в тази посока няма. Чак през XIV в. индийският математик Мадхава от Сангамаграма достига до определянето на единадесет десетични знака. С подобряването на аналитичните инструменти напредъкът се постига много по-лесно и по-бързо. С помощта на модерни компютри през август 2021 г. броят на познатите десетични знаци на числото Пи са 6.8 милиарда.
 
С увеличаването на познатите десетични знаци на Пи, се поражда и желанието на учените да открият модел на развитие на числото. С други думи, откритието на логиката на развитие на десетичните знаци на числото, с цел формулирането на цялостната стойност на Пи. През 60-те години на XVIII в., Йохан Хайнрих Ламберт, швейцарски учен енциклопедист, доказва, че десетичното разширение на Пи не следва нито едно просто правило, т.е. е ирационално число. В математиката ирационално число е безкрайна десетична непериодична дроб. Иначе казано, десетичното разширение на числото Пи няма повторения и няма край.

Числото Пи е лесно за дефиниране и представлява фундаментален геометричен факт. Въпреки това изчисляването му е предизвикателство дори за най-добрите математици. Може би именно затова, числото Пи е толкова привлекателно като концепция. Отражението на Пи в културата по света е многостранно, като най-виден пример е денят на числото Пи. Този празник се чества в Америка на 14-ти март, който според техния календар се изписва като 3/14. Празнуването включва рецитирането на многобройните десетични знаци на любимото число, както и яденето на кръгли пайове. Сладките десерти са част от честванията, не само защото са кръгли, а защото думата Пи (Pi) на английски се произнася по същия начин както думата пай (Pie).
 
Числото Пи има намира отражение и в литературата. В чест на енигматичната константа се пишат поеми. Не само това, но и поетите използват специален подбор на думи в своите творения, така че броят на букви да е равен на цифрите след десетичната запетая на Пи. Този литературен феномен се нарича пиема (piem). Една пиема е не само артистичен успех, но и мнемонично устройство (техника на запаметяване).
 
Най-общо казано, числото Пи е константа на отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър. Има безкраен и трудно определим брой на цифри след десетичната запетая. Пи е неразгадаема загадка за много учени през вековете. Дори с модерни технологии цялата същност на числото е все още незнайна, поне след 6.8 милиардната цифра. Невероятното число намира отражение не само в световната култура, среща се и в архитектурата и едва ли скоро ще спре да учудва,  както и да въздейства на човешкото въображение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама