ИТН се отказа от член в СЕМ, трима са номинирани

19:11, 14 апр 22 25 1619 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изтече крайният срок за номиниране на двама кандидати за Съвета за електронни медии от парламентарната квота.

Парламентарната група на „Продължаваме промяната“ номинира експерта по конституционно право Симона Велева. Решението беше взето, след като депутатите на групата изслушаха Велева и журналистката Искра Ангелова.

„Възраждане“ номинира журналиста Тодор Беленски. A oт „Демократична България“ вече предложиха радиожурналиста Пролет Велкова.

Също днес - ден, след като беше предложен от партия „Има такъв народ“ за член на медийния регулатор, Мартин Карбовски обяви, че се отказва от номинацията.

„Чиновник няма да стана“: Карбовски се отказва да влиза в СЕМ

До тази сутрин кандидатурата на Карбовски беше единствената, публикувана в специално обособената секция на сайта на парламента. В пост във Facebook Карбовски рано тази сутрин обаче обяви, че отказва да става член на СЕМ. „Не, няма да ставам чиновник“, написа той.

Очакванията за днешния ден бяха да стане ясно ще има ли нова кандидатура на „Има такъв народ“, както и коя ще е номинацията на „Продължаваме промяната“ за СЕМ, като неофициално в публичното пространство бяха споменавани имената на бившия генерален директор на БНР Валерий Тодоров, на телевизионния журналист Иван Гарелов и на журналистката Искра Ангелова.

Членовете на Съвета за електронни медии са петима – двама от тях се назначават от президента, а останалите трима се избират от парламента. На 27-и април изтичат мандатите на двама членове на СЕМ от парламентарната квота – Розита Еленова и София Владимирова. На същата дата изтича и мандатът на Бетина Жотева, която е от президентската квота, припомня БНР.

Очаква се кандидатите да бъдат изслушани на 21 април на заседание на парламентарната комисия по културата и медиите, а изборът да бъде в пленарната зала в началото на май, веднага след великденската ваканция на депутатите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама