Нова стратегия за развитие на НДК ще е животоспасяваща

19:04, 14 апр 22 / Политика 25 1513 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Нова стратегия за развитие на НДК ще е животоспасяваща. Това заяви Боби Велков.

„Благодаря за поканата на Комисията по култура и медии при НС да се включа в дебата за  бъдещето на НДК. Сега разбирам, че заседанието е отложено, защото винаги има нещо по-важно от културата, но темата е наболяла и жизненоважна за НДК! И тук въобще не става дума само за съдбата на „Перото“, Театър Азарян или ДНК- пространство за съвременен танц и пърформанс. Нужна е визия и воля за управление на целия дворец, защото нито едно от тези културни пространства няма да е възможно извън НДК. А НДК е културен, но и конгресен център -  заложен като такъв още с концепцията на създаването си през 80-те години на миналия век. Днес голямата задача е да се създаде стратегическа визия за управлвнив, която да интегрира всички направления на дейността – културната, конгресно-конферентната и дългосрочното отдаване под наем - да се допълват, а не да се противопоставят. Никой няма право да завзема части от НДК и да изисква ултимативно и безвъзмездно ползване в рамките на държавно търговско дружество. Особено когато то търпи огромни финансови загуби по различни обективни и субективни фактори”, написа Велков във Facebook.

„ФилоСофия за София“ предлага референдум за пл. „Героите на Украйна“

В същото време НДК е уникална и мултифункционална платформа за провеждане на смислена и финансово подплатена държавна политика в сферата на културата. Стига обаче да има такава, която да надхвърля пожеланието и истерията, каквато имаше миналата година”, посочи още той.

Според Велков разговорът за бъдещето на НДК изисква сериозна експертиза, задълбочен публичен дебат с културните гилдии и конгресно-събитийния бранш, управленски решения за смели реформи, но най-вече волята на политиците, но в полза на обществото, а не за собствена полза.

Застанали сме на ръба на бездната, но вместо да гледаме в нея е време да погледнем без страх към хоризонта. През последните почти 5 години заедно с моите колеги от съвета на директорите вложихме огромни и искрени усилия. Изписахме стотин страници в становища, бизнес план, кризисен бизнес план, ситуационни идеи и стратегии, опити за намиране на финансиране, алтернативни идеи и подходи, предвид динамиката през последните две години. Няма отговорна институция и голям началник в нея, който да не е запознат от нас с проблемите на НДК, но едновременно с това и възможните решения. Надявам се, че дискусията в тази комисия няма да бъде класически политически бла-бла ПР, след което отново ще свалим поглед към бездната“, пише още Велков.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама