„ФилоСофия за София“ предлага референдум за пл. „Героите на Украйна“

14:46, 04 апр 22 / София 25 1460 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Референдум за преименуване на мястото пред Руското посолство на пл. „Героите на Украйна“ предлага гражданската платформа „ФилоСофия за София“.

За идеята разказа Боби Велков във Facebook: „С интерес следя как се развива акцията „Героите на Украйна“ на уважавания от мен Найо Тицин, с който последните години ни свързват много и забавни начинания, общи каузи в сферата на културата. С участието си в Панорама обаче той опроверга донякъде доктрината, че съгласието е най-важно за едно демократично общество, за което писах само преди няколко дни. Неволно използва ефира на обществената Българска национална телевизия, БНТ, за да представи „обещанието” като неизбежна форма на съгласие. Обещание от кого? От обществено избран орган, какъвто трябва да бъде СОС, чиято функция е да постига справедливи решения в полза на гражданите, без предварително да ги превръща в неизбежни. Друг въпрос е, че ситуационната политика е водеща и в градския парламент. 

СБЛЪСЪК: Да се преименува ли мястото пред Руското посолство на пл. „Героите на Украйна“?

Идеята на Найо не поставям на обсъждане, защото виждам, че той има убеденост в нея. За гражданското общество обаче са от огромно значение механизмите за постигне. В цялата картинка на предварителни обещания липсва най-важното - мнението на гражданите, които живеят в район „Изгрев”. Според мен на Митрофанова ѝ е все едно как ще се казва улицата или площада до посолството. Тя е тук за кратко и с много ясни политически задачи. Но на хората, които живеят от поколения в този квартал, не би следвало да им е все едно. Това че навремето никой не ги е питал дали кварталът да се казва „Червена звезда”, трябва ли и днес да е така!

„ФилоСофия с Боби Велков“: Хали-Гали

Да се събудиш в понеделник с ново име на улицата или площад пред вас, без никой да те е питал, защото някой обещал на друг, не е демократичен процес.

Справедливото решение в тази ситуация е РЕФЕРЕНДУМ в рамките на местната общност, на който хората да изкажат мнението си. От името на гражданска платформа „ФилоСОФИЯ за София“ предлагам организационна и логистична помощ да бъде проведен такъв референдум, на който хората да изразят мнение за идеята на Найо „Героите на Украйна“. Иначе ще продължаваме да си правим нещата в стил „собствен СОС“ и ще се въртим в кръг, докато цъкаме по старите демокрации и техните обществени практики и стандарти“.

„ФилоСофия с Боби Велков“: София в червената зона

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Къде бяхте за Нато 22:07, 04 апр 22

Тицин не е за уважение

2 Абуеля 13:57, 06 апр 22

Предлагам Тицин да плати разходите за референдума.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама