Възстановяват „Червено знаме“: Ще е дом на спорта, без молове и дискотеки

16:50, 14 апр 22 / Политика 25 1662 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министерството на младежта и спорта (ММС) и правителството ще възстановят изцяло столичния комплекс „Червено знаме“ в автентичния му вид. Визата за проектиране вече е налична, заяви спортният министър Радостин Василев във Facebook. „Решили сме да бъде дом на спорта, изцяло с държавни пари, без молове, без дискотеки“, каза той във видео, заснето от рушащия се спортен комплекс.

„През последните години се нагледахме на инвестиционни планове за този проект - публично-частни партньорства, огромни обещания, че тук ще бъде възстановено. За мен като гражданин беше ясно, че целта е това нещо да бъде заграбено. ММС е подхождало абсолютно безстопанствено към своя имот, а това е златен имот. Аз не мога да повярвам, че в България няма отговорни за тази разруха“, заяви във видеообръщение Василев от самия комплекс.

„Ние вече имаме виза за проектиране на обект „Червено знаме“. ММС е извоювало бюджет пред Министерство на финансите, който ще бъде евентуално гласуван при актуализация и приет, за възстановяване изцяло на спортен комплекс „Червено знаме“. Решили сме това да бъде дом на спорта, изцяло с държавни пари, без молове, без дискотеки“, допълва Василев.

Комплексът е открит за Европейското първенство през 1985 г., като съоръжението открива пътя към успеха за редица наши плувци и скачачи. Петте басейна, трибуните за над 2000 човека и всички останали съоръжения от години тънат в разруха, отнемайки шанса за високи спортни успехи и професионална реализация на днешни спортисти. Заради остър недостиг на закрити басейни, те са принудени да тренират в чужбина, пише Mediapool.

Последно от него видео излъчи независимият общински съветник от „Спаси София“ Борис Бонев. Той показа как пустеещият спортен комплекс „Червено знаме“ ударно се разграбва. Видео от рушащата и пустееща сграда показа изоставени инструменти за къртене, горелки, газова бутилка с цел кражба на желязо, материали и дограма.

Ние ги хванахме в крачка как къртеха всичко, което могат да изкъртят от този басейн. Когато ги конфронтирахме, отговорът беше, че това е фирма, която има договор и се е разбрала с охраната“, разказа Бонев. Той уточни, че след това се разбягали.

По-късно на място дошъл и човек, който наглежда обекта, и станало ясно, че става въпрос за „най-нагла кражба“, разказа още Бонев.

Вече 9 години спортният обект е към Министерството на младежта и спорта. През миналата година „Спаси София“ предложи изоставения басейн и спортен комплекс „Червено знаме“ да бъде прехвърлен от Министерство на спорта на Столична община с цел извършване на ремонт. От гражданската инициатива настояваха за създаване на работна група, която да обсъди как уникалният за София комплекс, който от десетилетие е изоставен, да започне най-сетне да служи на софиянци и българските спортисти. Нищо от това не се случи.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама