Чел министър книжка...

16:05, 12 апр 22 / Политика 25 1988 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Здравейте! Аз се казвам Атанас, но за повечето хора съм Наско. Казвали са ми, че името ми означава безсмъртен и аз съм решил да вярвам на това. Така министърът на културата Атанас Атанасов се представи пред децата от столичното 21-во училище.

Приказка за един министър, който отказва да порасне

Малчуганите го обсипваха с въпроси, а когато ги попита дали знаят защо са се събрали и защо е при тях, децата отговориха: „За да почетем книжки и заради рождения ти ден“. След което дружно запяха: „Happy birthday to you“ и му подариха ръчно изработена книжка с техни рисунки. (Рожденият ден на културния министър бе на 3 април, когато той стана на 32 години).

Това предизвика широка усмивка у министъра и той зачете „Анини приказки“ на Стефан Цанев. През цялото време докато четеше правеше забавни физиономии на децата, променяше гласа си и разясняваше някои моменти от книжката.

Накрая Атанасов подари на всяко дете по един цветен молив и им заръча: „Това, за което е най-важно да четем, е защото колкото повече четеш, толкова повече научаваш и започваш да виждаш със сърцето си. Което е най-важното. Четете и ще имате по милион очи, защото всяка буква е око“. 

Инициативата е на Асоциация „Българска книга“ и цели да се повиши интересът към четенето на книги сред децата и юношите, както и да информира обществото като цяло по темата за грамотността сред най-малките. Част от нея са и еврокомисарят Мария Габриел, вицепрезидентът Илияна Йотова - патрон на събитието, заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, вицепремиерът Калина Константинова, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош и др.

Дигиталната платформа на събитието тази година позволява включването на деца от цялата страна и от чужбина.

Десетото издание на националната кампания стартира на 2 април – Международния ден на детската книга и ще приключи на 23 април, когато отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама