Най-много от украинците у нас искат работа в офис

15:06, 12 апр 22 25 2089 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

953 украински граждани са започнали работа на трудов договор в България от 24 февруари до 7 април, показват данните на Националната агенция за приходите. За същия период мобилните екипи на Агенцията по заетостта са консултирали 4100 бягащи от войната украинци и са ги информирали за възможностите за достъп до пазара на труда у нас, съобщиха от социалното министерство.

1228 от тях са попълнили анкета за готовността им да започнат работа. Данните показват, че 68% са готови да направят това веднага. 18% обмислят да предприемат тази стъпка в период от 1 до 6 месеца, а 10% са отговорили, че ще започнат работа, ако има осигурена грижа за децата им.

Близо две трети от анкетираните украинци са с висше образование, а 31% са със средно. Едва 3% са с основно и по-ниско образование.

25 хил. бежанци вече са получили подслон по програмата „40 лв.“ 

Данните на Агенцията по заетостта показват още, че 27% от украинските граждани искат да започнат работа като офис – секретар. Всеки четвърти е посочил, че предпочита да е администратор в хотел, а 21% желаят да работят като камериер. Сред най-предпочитаните професии са още работник в заведения за хранене и заведения, продавач-консултант, ресторантьор, оператор на компютър, касиер, готвач, работник в производство.

До 7 април 616 работодатели са потърсили посредничеството на бюрата по труда в страната за наемане на украински граждани. Подадени са заявки за 4407 свободни работни места. Най-много от тях са в областта на индустриалните дейности, електротехниката, електрониката и автоматиката, химичните технологии, хранителните технологии, туризма и търговията.

Агенцията за социално подпомагане също оказва подкрепа на бягащите от войната украински граждани. В периода от 24 февруари до 12 април дирекциите „Социално подпомагане“ в цялата страна са издали заповеди за отпускане на еднократна помощ до 375 лв. на 3147 украинци с предоставена временна закрила. Изплащането на средствата ще започне от 15 април.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Украински чилингизи 01:52, 13 апр 22

Еми нормално за една бананова треторазрядна република. Население мързеливо, искат само да клатят краката, хрантутениците!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама