Половината световно население има хронично главоболие

18:40, 12 апр 22 / Любопитно 25 1490 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

За някои хора главоболието минава само с вземането на аспирин. Но много от нас са засегнати от по-трайни и сериозни болки в главата. Ново проучване вече оценява степента на това разстройство в световен мащаб и данните са зашеметяващи. За тях разказва „Сайънс Алерт“.

Екип, ръководен от епидемиолози от Норвежкия университет за наука и технологии, обобщава епидемиологичните проучвания на главоболието от 1961 г. до края на 2020 г.; данните включват общо главоболие, мигрена и главоболие вследствие на напрежение, като разкриват, че 52% от нас страдат от някаква форма на главоболие всяка година.

Разглежданите 357 публикации са предимно от държави с високи доходи. Екипът е включил проучвания, в които участниците са били подбрани не само от клинични изследвания, но и от широк кръг среди, включително служители на компании, студенти от университети и болничен персонал. Взети заедно, авторите изчисляват, че глобалното разпространение на мигрената е 14%, а на главоболието от напрежение - 26%.

Всеки ден 15,8 процента от населението на света има главоболие“, мрачно посочват авторите.

Изследователите установяват също така, че всички видове главоболие са по-често срещани при жените, отколкото при мъжете, като най-голямата разлика е при мигрената (17% при жените и 8,6% при мъжете). Жените също така са по-склонни да съобщават за главоболието си като за постоянен здравословен проблем, като 6 процента от жените са съобщили, че са имали главоболие 15 или повече дни в месеца, в сравнение с 2,9 процента при мъжете.

Защо се будим с главоболие?

„Очевидното увеличаване на разпространението на мигрената с течение на времето може да е свързано с промени в околната среда, физическите, поведенческите или психологическите промени, но по-вероятно е то да е свързано с развитието на методологията през годините, което води до по-добри техники за достъп и ангажиране и до подобрени диагностични инструменти“, казват авторите.

„Установихме, че разпространението на разстройствата на главоболието остава високо в световен мащаб и тежестта на различните видове може да окаже влияние върху много хора. Трябва да се стремим да намалим тази тежест чрез превенция и по-добро лечение“, казва неврологът Ларс Якоб Щовнер от Норвежкия университет за наука и технологии, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама