Създадоха хартия от цветен прашец

18:45, 11 апр 22 / Любопитно 25 1381 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Учени от технологичния университет Нанянг в Сингапур са създали хартия за многократна употреба на базата на слънчогледов прашец, съобщи „Юрикалърт“.

Технологичният процес включва използването на алкални соли и разтворители за отстраняване на излишните съставки, измиване с дейонизирана вода и сушене на въздух във форми. В резултат на това разработчиците са получили листове с дебелина 0,03 мм, които са били обработени допълнително с оцетна киселина.

Учените твърдят, че хартията, която не предизвиква алергични реакции у потребителите, може да се използва до осем пъти на обикновен лазерен принтер. 

Замърсяването на въздуха обърква пчелите, не могат да намират цветята

Друга важна особеност е, че производството на хартия от цветен прашец е по-екологично и намалява въглеродните емисии и потреблението на енергия, свързани с обработката на традиционните хартиени продукти.

По време на демонстрацията на разработката е използван обикновен лазерен принтер. Върху хартията е отпечатана картината „Слънчогледи“ на Ван Гог.

След това нанесената боя се отстранява, като листът се поставя в слабо алкален разтвор. След изсушаване материалът се използва повторно. Експериментът е показал, че хартията може да издържи осем цикъла на „презапис“, без да губи целостта на структурата си.

Изследователите вече са подали заявка за международен патент, пише БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама