Конкурсът за директор на Народния театър се оказа легитимен

10:25, 08 апр 22 / Култура 25 1922 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Конкурсът за директор на Народния театър „Иван Вазов“ е легитимен. Това обяви министърът на културата Атанас Атанасов на вчерашното заседание на парламентарната комисия по културата и медиите. 

Констатацията му идва малко повече от седмица, след като самият той определи конкурса като „съмнителен“ и „скандален“, тъй като по думите му един от кандидатите се е явил в нетрезво състояние и е класиран. Тогава Атанасов дори се закани, че няма и да подпише протокола по назначаването на новия директор, докато не се изяснят всички обстоятелства. 

Конкурсът за поста беше спечелен от режисьора Васил Василев в надпревара с още трима кандидати - досегашния директор Мариус Донкин, режисьора Бойко Богданов и актьора Сава Драгунчев. Сега е въпрос на часове да бъде разписана заповедта за назначение на победителя.

Поисканата от министъра проверка е завършила вчера. „Бях длъжен да поискам такава проверка, за да съм сигурен, че за най-важната ни институция, когато се отнася до театрите, всичко е ясно и осветлено“, изтъкна Атанасов. Резултатът е, че не са налице някакви знакови и огромни нарушения. Има такива, но те не са предпоставка за анулиране на конкурса или за касация. Така, че всичко ще си продължи, както е по протокол“, обясни министърът, цитиран от БТА.

По думите му процедурата, по която се водят конкурсите, е от 2007 г. и е изключително несъвършена, затова според Атанас Атанасов трябва да започнат реформи в тази наредба. „Апелирам за помощ към вас да направим конкурсите по-адекватни в бъдеще“, каза още министърът пред парламентарната комисия. „Ако имате сигнали за нарушения, споделете ги с нас“, добави още той.

Кой е Васил Василев?

Васил Василев е възпитаник на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Завършил е и „Мениджмънт на бизнес организациите“ от Стопанската академия „Д. А. Ценов“. Има и специализация във Франция.

Той е режисьор по професия. Ръководил театрите в Ловеч и Плевен, а по време на служебните правителства неофициално бе съветник по проблемите на театралните изкуства на министъра на културата проф. Велислав Минеков. Бил е и общински съветник от БСП в Ловеч, а по времето на министър Петър Стоянович – зам.-министър на културата.

Именно Василев съумя да върне Александър Морфов в България. В момента той поставя „Антигона“ в Плевен, където Василев ще управлява артистите до формалното му назначение в Народния спектакъл.

През последните години Драматично-кукленият театър в Плевен се утвърди със силен репертоар, както и с инициативата си „Пътуващ зрител“, която привлече публика от цяла България. В Плевен се играе и нашумелият спектакъл на Явор Гърдев „Опашката“. В главната роля е Владимир Карамазов, който преди дни спечели „Икар“ за водеща мъжка роля.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама