Европари срещу „зелена светлина“ за Македония – има ли сделка?

15:09, 07 апр 22 / Политика 25 2049 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Одобрение на българския План за възстановяване и устойчивост срещу „зелена светлина“ за Северна Македония в ЕС. За такава сделка се заговори след поредната публикация на един от лидерите в управляващата коалиция - Слави Трифонов.

Бившият шоумен отправи остри критики към премиера Кирил Петков. Обвини го, че уговаря на тъмно свалянето на българското вето пред Северна Македония до края на юни. И дори предупреди за опасност от нови избори.

„Има неща, които не се търгуват. Националната чест и достойнство не са за продан. Правата на българите в Северна Македония – също. Историческата памет и истина – не са за продан“, обяви Трифонов броени часове преди у нас да пристигне председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Причина за визитата на високо ниво е одобряването на българския План за възстановяване и устойчивост (след четири отсрочки за поправки и редакция). По време на самото събитие обаче фон дер Лайен обяви, че „разчита на България“ да позволи на Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС.

„През 2020 година Съветът на ЕС взе важното решение, че е време да започнем преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания. Това е окончателно решение и е важно да ги изпълним заедно“, каза тя и подчерта, че темата за защитата на правата на малцинствата е основна европейска ценност.

Не уточни обаче кои малцинства визира, но думите ѝ може да се тълкуват като подкрепа за условието на България правата на сънародниците ни в Македония да бъдат защитени, за да дадем заветното „да“ на Скопие.

„Времето е трудно и бурно и ще определи бъдещето на Европа. След войната всичко ще е различно. Затова разчитам на България да може умело да води процеса, знам, че може“, каза Урсула фон дер Лайен. Тя поздрави България „не само за това, което прави за бежанците, но и за всичко, което прави тук в региона и що се отнася до добросъседските отношения“.

Задкулисни договорки няма

Макар все още да няма официален коментар от страна на премиера, шефът на „Продължаваме промяната“ в парламента Андрей Гюров отрече да се водят каквито и да е задкулисни договорки.

„Задкулисни разговори няма, показали сме още от самото начало на тази коалиция, че разговорите се водят открито, с аргументи и когато е възможно - и пред обществото, и пред медиите. Така че, няма задкулисие, има интензивни консултации с оглед защита на националния интерес“, коментира той, цитиран от БНР.

Същата теза бе лансирана и от „Демократична България“. „Тайни договорки да вдигнем ветото за Северна Македония няма и не може да има. Решението за евентуална промяна в българската позиция може да бъде взето само от Народното събрание. Имаме рамкова позиция на България, която обвързва правителството“ обясни Христо Иванов.

Против отстъпки от българската позиция и вдигане на ветото без изпълнение на нашите изисквания се обявиха от БСП, „Има такъв народ“ и ГЕРБ. От „Възраждане“ поискаха провеждането на национален референдум по темата.

Трифонов обвини ПП в лъжи и клевети в битката за БНБ

Ветото на Северна Македония е поредната тема, която води до напрежение в коалицията и изправя едни срещу други „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“. Двете партии са в открита конфронтация и заради избора на нов шеф на БНБ – така вместо да издигнат консенсусна фигура всяка от партиите предложи свой кандидат. Така изборът на нов гуверньор ще зависи до голяма степен и от опозицията, а двете крила в коалицията не пропускат шанс да атакуват

„Галъп“: Българите искат твърда позиция за Северна Македония

Според политолога Първан Симеонов от „Галъп“ по-бързото пускане на Македония в ЕС може да доведе до предсрочни избори у нас. „Непопулярно ще бъде, ако правителството реши да пусне по-бързо РС Македония за преговори за влизане в ЕС. Това може да доведе до предсрочни избори. Трудно е такъв въпрос да бъде преведен на прагматичен език“, коментира той в ефира на Нова нюз.

Проучване на „Галъп“ от началото на месеца показа, че българите искат твърда позиция за Северна Македония и близо 70% от сънародниците ни смятат, че София не трябва да прави отстъпки пред Скопие.

И Скопие отрича договорки

По спора на Северна Македония с България е нужно бързо решение, но не и прибързано. В момента се водят преговори, но все още няма взаимно приемливо решение. Това заяви македонският премиер Димитър Ковачевски, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че никога не се е обвързвал с дати и няма никакви тайни преговори по този въпрос -  всичко, което се обсъжда, вече е известно.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама