Фон дер Лайен: Българският план е един от най-амбициозните

10:36, 07 апр 22 / Политика 25 1829 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Българският План за възстановяване е изключително добър и е един от „най-зелените“ планове в ЕС. Това подчерта председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която в Гранитната зала на Министерския съвет официално връчи положителната оценка за мерките и проектите, заложени от нашата страна. Те са на стойност от 12 млрд. лева – 10% от българския БВП.

60% от средствата по плана отиват за Европейската зелена сделка. Имате план да намалите емисиите на парникови газове с 40% до 2025 г. Това е амбициозно, но и много необходимо. Утроявате ВЕИ до 2026 г. и вадите от експлоатация ТЕЦ-овете на въглища до 2038 г. Това е истински план, който от една страна намалява вредните емисии, а, от друга, има инвестиции във възобновяема енергия. Важно е и съхранението на енергия чрез батерии. Споменах и интерконекторите, които според мен са много важни. Газът е важна тема и това е един от най-амбициозните планове, които имаме в ЕС“, обясни тя.

Премиерът Кирил Петков отбеляза, че с проектите в областта на геотермалната енергия от минералните извори ще имаме „чиста, непрекъсната и българска енергия“ и мерките в плана заедно с интерконектора с Гърция „ще ни дадат огромна независимост, каквато България до момента не е имала“.

Той подчерта, че, макар парите от Брюксел да се чакат към края на лятото, още от утре ще започне пре-финансирането на проекти, за да няма забавяне по изпълнението им, пише bTV.

По време на срещата на Петков и фон дер Лайен в Министерския съвет отвън представители на младежката организация на ГЕРБ протестираха с искане оставката на правителството.  „Това не е протест срещу европейските институции, срещу председателя на ЕК“, посочи председателят на организацията Георг Георгиев, цитиран от БТА. Той добави, че „няма по-проевропейски настроена партия в България от ГЕРБ“.

Днес се опитваме пред очите на председателя на ЕК да изобличим българското правителство, което започна да краде от парите на българите, а сега се готви да го направи и от парите на европейските данъкоплатци“, заяви Георгиев. Това, по думите му, се прави с този план за възстановяване и ще стане, ако европейските институции допуснат недоглеждане.

Припомняме, че планът за възстановяване и устойчивост на България беше предаден на 15 октомври 2021 г. В рамките на оценката ЕК подчерта необходимостта от промени в области като енергетика, върховенство на закона и транспорт, за да бъде постигнато съответствие с европейските изисквания. В резултат на активната работата на премиера Петков и на правителството бяха извършени необходимите промени и планът е финализиран.

ПВУ включва над 100 инвестиции и реформи, които не само ще засилят икономическия растеж, но и ще помогнат на българската икономика да се подготви за сегашните и бъдещи предизвикателства.

Една от големите промени в ПВУ, която направи правителството на премиера Петков в областта на енергетиката, е премахването на проекта за изграждане на много голяма паро-газова централа. Това щеше да увеличи енергийната зависимост на България от вносни суровини. Проектът бе заменен с мерки за ускоряване на изграждане на нови евтини възобновяеми източници, съхранение на евтина енергия, която да се използва в пиковите часове, както и пълноценно използване на въглищните мощности, когато те са необходими.

Готова е поредната финална версия на Плана за възстановяване 

Според други, договорени от кабинета мерки в плана, бизнес средата ще бъде значително подобрена чрез засилване на отчетността на главния прокурор, чрез предоставяне на дигитални административни услуги и подобряване на прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки. Бизнесът ще бъде подкрепен с грантово финансиране, финансови инструменти и подкрепа за индустриални паркове.

До пряко подобрение на живота на българските граждани ще доведат значителни инвестиции в инфраструктура. С направените от правителството промени в плана се предвижда развитието на съвременен, скоростен и комфортен жп транспорт по междуградски линии и градски железници в големи градове, достъп до бърз интернет в слабо населени места и намаляване на загуби на вода. Предвижда се закупуване на нови 42 влака за крайградските райони, 20 електрически влака за междуградски линии и 18 локомотива за крайградски и междуградски железници.

Мерки от плана в областта на образованието и социалната сфера ще подкрепят обновяването и изграждането на училища, ще бъде модернизирана спешната линия 112, ще се закупи съвременна медицинска апаратура и ще се изгради система за въздушна спешна помощ. Ще се засилят мерките за социално подпомагане и ще се увеличи минималният доход.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама