Кръводарителска акция пред столични храмове

08:00, 17 апр 22 25 1272 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

На големия християнски празник Вход Господен в Йерусалим – Цветница пред четири столични храма ще бъде извършена традиционната кампания по доброволно кръводаряване, съобщиха от Софийската митрополия.

Даряването на кръв в помощ на болните и пострадалите е израз на най-искрено човеколюбие и братолюбие, изцяло в духа на православната традиция. Националният център по трансфузионна хематология, като специализиран орган на Министерство на здравеопазването на Република България изпълнява отговорната задача да взема, диагностицира, преработва и осигурява необходимите количества кръв и кръвни съставки за лечение на пациенти от цялата страна“, споделя д-р Николай Николов, директор на НЦТХ.

Къде може да дарите?

Акцията ще се извърши пред митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“, храм „Свети Седмочисленици“, храм „Рождество Христово“, жк. „Младост“, и храм „Покров Богородичен“. Организатор е Националният център по трансфузионна хематология в София.

Кой може да дарява кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея, може да стане дарител.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Как да се подготвим за кръводаряването?

Два-три дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителя трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни.

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици, посочват от НЦТХ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама