Правителството иска шефът на НСО да бъде освободен

14:43, 06 апр 22 / Политика 25 1326 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На оперативно заседание на Министерски съвет приехме решение да отправим предложение до президента за освобождаване от длъжност на началника на НСО бригаден генерал Емил Тонев. Това съобщи началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.

Мотивите за това предложение се основават на действията на ген. Емил Тонев във връзка с няколко обстоятелства, обясни говорителят на кабинета.

Прокуратурата иска списък на хората, влизали в Министерски съвет?

На първо място тя посочи на видеоматериали от служебните и официалните входове на Министерския съвет, което предаване се извършва при нарушаване на основните гаранции за сигурност на лицата на територията на сградата, пише bTV.

Както знаете, в сградата на Mинистерски съвет се намира контактна точка, чрез която могат да се подават сигнали за престъпления директно до Европейската прокуратура. Съответно тук има защитени свидетели, които се намират на територията на Министерския съвет, искат да предоставят информация и да подадат сигнал и с предаването на тези видеоматериали се компрометира поверителността на личността на подателите на сигналите и се застрашават техните права“, каза Бориславова.

По думите ѝ Министерският съвет счита това за абсолютно недопустимо по начина, по който тези материали са предоставени.

„В допълнение по официална информация, предоставена и на президента, съществуват съмнения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от страна на НСО“, посочи още един мотив Бориславова.

Тя отбеляза също така, че на оперативното заседание е обсъдено и разминаването в поведението на ръководството на НСО със скорострелното предоставяне с гриф „Спешно“ на видеоматериалите от служебните входове на Министерския съвет, когато е ясно, че тази сграда вече е контактна точка за Европейската прокуратура, съпоставено със забавеното или липсващо оказване на съдействие по време на протестите през миналото лято.

„Както знаете, беше изключително ценно и важно да бъдат предоставени именно тези видеозаписи от именно тези служебни и официални входове на Министерския съвет на разследващите органи, за да могат да бъдат проведени пълни разследвания на насилието, което е извършено спрямо граждани по време на тяхното мирно право на протест“, обясни Бориславова.

По-късно самият Тонев обясни, че по закон началникът на НСО е длъжен да отговори на прокуратурата и да ѝ предостави материалите, които е изискала писмено.

Припомняме, че в края на март стана ясно, че прокуратурата е поискала видеоматериали и списък на хората, влезли в Министерския съвет. Според появилата се тогава информация всички посетители - български и чуждестранни граждани, които са имали достъп до сградата през от януари до март 2022 г., е трябвало да бъдат описани и предадени. По-късно от НСО обявиха, че са получили писмо от прокуратурата, че данните са необходими по повод започнало предварително производство.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама