САЩ обмислят санкции и срещу дъщерите на Путин

09:20, 06 апр 22 25 1731 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Европейската комисия предложи нови мащабни санкции срещу Русия, включително забрана на вноса на въглища и спиране на търговията на стойност близо 20 млрд. евро (22 млрд. долара) в отговор на евентуалните военни престъпления в Украйна.

Мерките трябва да бъдат одобрени от всички 27 държави от Европейския съюз. Те могат да бъдат приети още тази седмица.

Предложенията включват забрана на вноса на въглища, дървесина, цимент, алкохол и морски дарове на стойност около 9,5 млрд. евро (10,4 млрд. долара) годишно, по данни на Европейската комисия. Източник заяви, че ограниченията ще засегнат също вноса на руски хайвер, водка, каучук и химикали.

Само въглищата са на стойност 4 млрд. евро годишно. За сравнение, през миналата година ЕС е внесъл от Русия петрол и газ на стойност около 100 млрд. евро. Комисията съобщи, че работи по възможни санкции и по отношение на петрола.

Брюксел предлага забрана на износа за Русия на стойност още 10 млрд. евро годишно, включително на съвременни полупроводници, квантови компютри и друго електрическо и транспортно оборудване. Според източника ще бъде забранен и износът на технологии за втечнен природен газ (LNG).

Руските войски вилнеят като „Ислямска държава“

Руските плавателни съдове и камиони ще бъдат възпрепятствани да влизат в ЕС, което допълнително ще осакати търговията. Енергийните продукти, храните и лекарствата ще бъдат изключени, което означава, че товарите с втечнен природен газ от Русия няма да бъдат засегнати, съобщи агенция „Ройтерс“. 

Прилагането на санкциите може да се окаже сложно, както многократно са заявявали официални лица, тъй като не винаги е лесно да се установи произходът на продуктите в даден товарен кораб.

Новите санкции на практика ще спрат превоза на стоки от Русия по шосе и море. ЕС вече забрани въздушния трафик с Русия.

САЩ обмислят санкции срещу двете дъщери на Путин

САЩ и Европейският съюз ще наложат допълнителни санкции на Русия в отговор на твърденията на Украйна, че руските войски са извършили военни престъпления в град Буча.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че САЩ ще забранят нови инвестиции в Русия и ще наложат допълнителни санкции на руски финансови институции, както и на служители на Кремъл и техните семейства.

The „Wall Street Journal“ съобщи, че Вашингтон обмисля допълнителни санкции срещу двете дъщери на Путин и Сбербанк - най-голямата руска банка, предаде БГНЕС. 

Тежки боеве в Мариупол

Тежките боеве и руските въздушни удари продължават срещу пристанищния град Мариупол, според последната разузнавателна информация от Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

Британското разузнаване заяви, че хуманитарната ситуация в града се „влошава“. „Над 160 000 жители на града нямат ток, лекарства, топлина или вода. Руснаците са попречили на хуманитарен достъп, което вероятно ще притисне защитниците да се предадат“, се казва в последното изявление, цитирано от BBC. 

Мариупол е обкръжен от руски сили от началото на март. Украинската армия заяви по-рано, че нейните войски отблъскват атаките срещу града вече над 40 дни. Миналата седмица Международният комитет на Червения кръст посочи, че е принуден да отложи опит за евакуация на цивилни от обсадения град, след като условията направиха невъзможно продължаването. Животът на цивилните в Мариупол е непоносим. Безкрайните бомбардировки доведоха до масови разрушения и заместник-кметът на града казва, че хората умират от глад и обезводняване. Руските сили напредват по-нататък към центъра на града, но украинските сили все още контролират някои райони. 

ООН: 11 милиона са напуснали домовете си в Украйна

Агенцията на ООН за миграцията изчисли, че повече от 11 милиона души са напуснали домовете си в Украйна след нахлуването на Русия.

В първата си подобна пълна оценка от три седмици насам Международната организация по миграция (МОМ) обяви, че към 1 април повече от 7,1 млн. души са били разселени в рамките на Украйна. Това допълва цифрата от над 4 милиона души, избягали в чужбина, отчетена от Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Над 2,9 млн. други активно обмислят „да напуснат обичайното си местоживеене поради войната“.

Населението на Украйна преди войната е наброявало 44 милиона души.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама