„Обичам теб, теб и теб“: Къде полигамията е разрешена?

19:15, 05 апр 22 / Любопитно 25 1822 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Практиката на полигамията – семеен съюз между няколко души - е забранена в по-голямата част от света, но все още се толерира и дори е законна в десетки държави.

Комисията по правата на човека на ООН и Комитетът за премахване на дискриминацията срещу жените поискаха тя да бъде забранена.

Мъжкият свят

Полигамията е предимно, но не само, мъжки свят.

Освен полигинията, при която един мъж се жени за няколко жени, съществува и по-рядко срещаната полиандрия, при която съпругите имат няколко съпрузи. Съществува дори сорорална полигиния, при която мъжът се свързва с няколко сестри, и братска полиандрия, при която жената се омъжва за няколко братя, както е според родовата традиция в Непал.

Субсахарска Африка в центъра

Само 2% от населението на света живее в полигамни семейства, а в повечето страни делът им е под 0,5 процента, сочи проучване от 2019 г. на базирания във Вашингтон изследователски център Pew Research Center, обхващащо 130 държави и територии, предаде БГНЕС.

Полигамията е забранена в по-голямата част от света, включително в Европа. Но тя е законна в някои части на Близкия изток и Азия, без да е широко разпространена. Най-разпространена е в Африка на юг от Сахара, където 11% от населението живее в полигамни домакинства, като преобладават страните от Западна и Централна Африка.

Най-висок е делът в Буркина Фасо (36%), в сравнение с 34% в Мали, 30% в Гамбия и 29% в Нигер. В Нигерия и Гвинея има значителни полигамни малцинства (съответно 28% и 26%), въпреки че и двете страни са забранили тази практика. Други държави, в които полигамията продължава да е широко разпространена, са Гвинея Бисау (23%), Сенегал (23%) и Того (17%).

Две съпруги са норма

По-често срещана сред африканските мюсюлмани, отколкото сред християните, полигамията е широко разпространена и сред последователите на народните религии.

В Нигерия тя е забранена на федерално ниво, но все още се практикува в 12 северни щата, които прилагат шериата или ислямското право.

Според базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие повечето западноафрикански държави позволяват на мъжете да се женят за до четири жени при определени условия, включително да разполагат със средства за издръжка на множество съпруги и семейства. На практика обаче повечето мъже в полигамни отношения имат по две съпруги.

Президентът и кралят

Бившият южноафрикански президент Джейкъб Зума, традиционалист от племето зулу, има четири съпруги и поне 20 деца.

Кралят на Есватини (известен преди като Свазиленд), Мсвати III, се е оженил за 15 жени, една от които е починала. Той има повече от 25 деца.

Насърчена по време на война

Ислямът позволява на мъжете да имат до четири съпруги, при условие че всички те са третирани еднакво.

Великият имам на базираната в Кайро Ал-Азхар, най-висшата сунитска институция в Египет, шейх Ахмед ал-Тайеб, обаче критикува тази практика като „несправедливост спрямо жените и децата“, която е резултат от „погрешно разбиране на Корана и на традицията на Пророка (Мохамед)“.

В миналото полигамията е била насърчавана по време на война като начин за осигуряване на финансова подкрепа на вдовици и сираци. Въпреки това практиката е ограничена в повечето мюсюлмански държави, като Тунис е първата арабска държава, която забранява многоженството през 1956 г.

Въпреки че еврейската Тора и християнският Стар завет цитират няколко случая на многобрачие, полигамията е отхвърлена и от двете религии през Средновековието.

В Съединените щати десетки хиляди представители на християнската фундаменталистка религия на мормоните все още практикуват полигамия. Църквата на Иисус Христос на светиите от последните дни, официалното име на мормоните от Юта, забранява полигамията през 1890 г. Самият ѝ основател Джоузеф Смит е имал между 30 и 40 съпруги, една от които е била само на 14 години, разкрива църквата през 2014 г. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама