Преименуваха картина заради войната в Украйна

18:40, 04 апр 22 / Любопитно 25 1904 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Националната галерия в Лондон промени заглавието на картината на Едгар Дега „Руски танцьорки“ на „Украински танцьорки“, което предизвика призиви към други културни институции да преосмислят „мързеливите“ интерпретации или неправилното етикетиране на украинското изкуство и наследство, съобщи „Гардиън”.

След призиви на украинци в социалните мрежи галерията съобщи, че е променила заглавието на творбата на френския импресионист от началото на 20-ти век, която в момента не е изложена. Това е пастел, изобразяващ трупи от танцьори, които художникът е бил очарован да види да играят в Париж в края на живота си.

Жълтото и синьото, които са националните цветове на Украйна, се забелязват в лентите за коса, които танцьорите носят, и в гирляндите им.

Говорител на Националната галерия в Лондон заяви: „Името на тази картина е предмет на дискусии от много години и е включено в научната литература; през последния месец обаче вниманието към него се увеличи поради настоящата ситуация, затова сметнахме, че е подходящ момент да актуализираме заглавието на картината, за да отразява по-добре темата на творбата“.

Преди няколко седмици член на образователния отдел на галерията е обърнал внимание на проблема, а украинец, живеещ в Лондон, също е използвал Instagram, за да алармира за това.

Сред тези, които приветстваха стъпката на Националната галерия, беше Мария Кашченко, родената в Украйна основателка и директорка на Art Unit, която представя изгряващи художници, сред които в момента има 21 украински художници, пише БГНЕС.

Критики към културните институции в Обединеното кралство отправи и Олеся Хромичук, директор на Украинския институт в Лондон, която написа миналия месец в германското списание Der Spiegel: „всяко посещение на галерия или музей в Лондон с експонати на изкуството или киното от СССР разкрива умишлено или просто нехайно погрешно тълкуване на региона като една безкрайна Русия; точно както би искал да го види настоящият президент на Руската федерация. Кураторите нямат проблем да представят еврейското, белоруското или украинското изкуство и художници като руски. В редки случаи, когато някой украинец не е представен като руснак, той може да бъде представен като „роден в Украйна“, какъвто беше случаят с кинорежисьора Олександър Довженко в една от големите изложби на революционното изкуство в Лондон“, заяви Хромичук.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама