25% увеличение на цената на природния газ

18:40, 01 апр 22 25 1538 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което утвърди цената на природния газ  от 1 април 2022 г. в размер на  142.59 лв./MWh. 

Утвърдената от регулатора цена е с ръст от 25,3% спрямо март, но е значително по-ниска от предложената в първоначалното заявление на „Булгаргаз“ цена от 179,36 лв./МВч.

Причините за покачването на цената на природния газ е повишената несигурност на доставките поради заплахите на Русия да прекрати подаването на газ. През миналия месец бяхме свидетели на сериозно покачване на цените на европейските газови борси, като само през деня на откритото заседание на КЕВР на 30 март цената се покачи с 15%, обясниха от енергийния регулатор. 

Руският газ само в рубли от 1 април

Цените на природния газ на борсите продължават да бъдат силно зависими от хода на военния конфликт между Русия и Украйна. Ситуацията е изключително динамична, налице са и други събития, които се очаква да окажат пряко влияние върху тях. Русия обяви, че от 1 април въвежда заплащане в рубли на доставяния природен газ, а Австрия и Германия активираха първо ниво на план за извънредни ситуации за осигуряване на доставките на газ. Всичко това води до повишаване на цените на природния газ, който България внася по договора с „Газпром“.

От КЕВР изтъкват, че са положили максимални усилия за намаляване на цената за месец април, като са използвали всички възможни количества от газохранилището в Чирен. Поради приключването на отоплителния сезон повишението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама