Осем загинали при инцидент в мина в Сърбия

14:12, 01 апр 22 / Свят 25 1870 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В инцидент в мина в Сърбия бяха убити осем души и ранени 18, съобщиха сръбските власти, предаде АП. Инцидентът в мината за въглища „Соко“ станал малко след 4.00 часа сутринта. Служители заявиха, че се води разследване  за това какво точно се е случило.

Инспектори, полиция и всички отговорни институции са на мястото на инцидента и правят необходимото да се определи причината за трагедията, заяви министърът на минната промишленост и енергетиката Зорана Михайлович. Той посети мястото на инцидента и изрази съболезнования на семействата на жертвите, обещавайки помощ от държавата.

Държавната телевизия РТС и други местни медии съобщиха, че инцидентът се е случил, когато част от минната галерия рухнала, освобождавайки газ метан и блокирайки миньорите. Драго Милинкович, управител на въглищната мина „Соко“, заяви, че първоначалната информация говори за внезапно освобождаване на метан в района на мината, пише БТА.

Въглищната мина „Соко“ е опасна по отношение на метана мина, каза той. Мерките за сигурност са на най-високо ниво, но този път имаше внезапно изпускане на метан и техниката, която е на място, не помогна, каза Милинкович.

Лекарите в близкия град Алексинац, където бяха откарани ранените миньори, заявиха, че повечето от нараняванията не са тежки. Мината „Соко“, на около 200 км югоизточно от Белград, има в историята си няколко тежки инцидента след откриването си в началото на 1900 година. През 1998 г. инцидент в тази мина отне живота на 29 миньори.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама