Украински хеликоптери поразиха петролна база в руския град Белгород

10:20, 01 апр 22 25 2756 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Хеликоптери на украинската армия са извършили нападение срещу петролна база в близост до руския град Белгород. Това заяви представителят на местното управление в областта Вячеслав Гладков, цитиран от световните агенции.

По думите му големият пожар, който се е разразил, е довел до раняването на двама души, които не са в опасност за живота. Живеещите в района на петролната база са били евакуирани. В момента близо 200 души се борят за потушаването на пожара.

Засега от Киев не са поели отговорност за нападението.

Белгород се намира на 30 км. до границата с Украйна и на 60 км. от подложения на тежки атаки украински град Харков. Преди два дни в района край града имаше взривове и в оръжеен склад.

 

Бойните действия продължават

Междувременно в Украйна бойните действия не стихват успоредно с прегрупирането на руската армия. В същото време Русия и Украйна трябва да възобновят мирните преговори онлайн по-късно през деня.

Украинското правителство заяви, че руските сили са блокирали 45 автобуса, изпратени, за да евакуират цивилни от обсадения град Мариупол и само 631 души са успели да се измъкнат от обсадата с личен транспорт. Руските сили заявиха, че ще отворят отново коридора за евакуация днес. 

А ракетен удар по фронтовата зона на Харков прекъсна доставките на газ за около 34 хиляди души. Ударени са тръби и е пламнал масивен пожар. Изгорели са десетки магазини.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) пък съобщи, че е получила информация от Украйна, че руските войски вече не са в Чернобил. Там се намира взривилата се през 1986 г. атомна електростанция, пише „Свободна Европа“.

„Маркет линкс“: Само 16% подкрепят изпращането на оръжия за Украйна

Припомняме, че руските войски превзеха Чернобил още в началото на инвазията си в Украйна. Те оставиха украинския персонал да върши работата си в централата, в която няма работещ реактор след аварията през 1986 г., но има нужда от поддръжка.

Зеленски отстрани двама висши генерали

В поредното си обръщение към народа президентът Володимир Зеленски потвърди, че Русия струпва войски около Мариупол и допълни, че е уволнил двама генерали, наричайки ги „антигерои“. „Сега нямам време да се занимавам с всички предатели, но те ще бъдат наказани един по един“, закани се той.

Генералите са началник на Главното управление на вътрешната сигурност на Службата по безопасност на Украйна Андрий Наумов и началник на Управлението на същата служба в Херсонска област Сергей Криворучко. Онези военнослужещи сред висшите офицери, които не са решили къде е родината им, които нарушават военната клетва за вярност на украинския народ по отношение защитата на нашата държава, нейната свобода и независимост, неизбежно ще бъдат лишени от висши военни звания. Случайните генерали не са тук“, подчерта Зеленски. 

Преди дни беше съобщено, че Наумов е напуснал Украйна в навечерието на пълномащабна инвазия на руската армия. Сега дейността му се разследва от служители на реда по член за държавна измяна. Кметът на Херсон Игор Колихаев също обяви, че някои от депутатите, служители на прокуратурата, полицията и СБУ на градския съвет са напуснали града преди окупацията. 

Руският газ само в рубли от 1 април

Руският газ вече е само в рубли

В Москва президентът Владимир Путин изпълни заканата си и от днес, според подписания от него указ, руският газ трябва да се продава на така наречените „неприятелски страни“ само срещу рубли. Европа продължава да настоява доставките да се извършват според сключените договори в евро и долари. България отказва промяна на договора, ако няма общо европейско решение.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че западните държави ще продължат да се разплащат с Русия с евро, както е предвидено в договорите, пише bTV.

Според Съединените щати искането на Русия за плащане на газа в рубли е знак за „отчаяние“. Президентът Джо Байдън обяви освобождаването на безпрецедентните 180 милиона барела петрол от стратегическите запаси на САЩ в опит за контрол на цените на енергията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама