Опасните храни за зрението

19:15, 31 мар 22 / Любопитно 25 1385 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Доброто здраве на очите е важно, но за съжаление зрителните проблеми се увеличават с възрастта. Правилното хранене може да спомогне за запазване на зрението и да намали риска от сериозни състояния като свързаната с възрастта молекулярна дегенерация (AMD). Изследванията показват, че има видове мазнини, които трябва да се избягват, за да се намали рискът от проблеми със зрението, пише „Дейли Експрес“.

Изследователи от Главната болница за слух и зрение в Масачузетс установиха, че прекомерното желание за мазни храни може да увеличи риска от развитие на свързаната с възрастта молекулярна дегенерация. Според научно проучване растителните, мононенаситените и полиненаситените мазнини, както и линоловата киселина, които често се срещат в нездравословните храни, излагат зрението на значителен риск.

Според проучването трябва да се избягват следните храни: маргарин, шоколад, торти и сладкиши, бисквити, фъстъчено масло и чипс.

Свързаната с възрастта молекулярна дегенерация е заболяване, което засяга централното зрение. Въпреки че рядко води до ослепяване, тя може да има изключително негативно въздействие върху здравето на очите. Основните рискови фактори, които допринасят за развитието ѝ, са: възраст над 50 години, тютюнопушене, високо кръвно налягане и честа консумация на храни с високо съдържание на мазнини, пише БГНЕС.

За щастие има храни, които могат да ни помогнат да запазим зрението си.

Риба. Тъй като рибата е богата на полиненаситени омега-3 мастни киселини, тя спомага за укрепване на ретината и подобрява зрението. Някои проучвания твърдят, че редовната консумация на риба може да предотврати глаукома и AMD. Ако обаче не ядете риба, можете просто да приемате омега-3 под формата на добавка.

Яйца. Яйчните жълтъци са пълни с витамини, които поддържат зрението ни в тонус. Типичният жълтък съдържа следните полезни за очите вещества: Витамин А, лутеин, зеаксантин и цинк. Витамин А предпазва роговицата, а лутеинът и зеаксантинът намаляват риска от глаукома и AMD. Цинкът позволява да виждаме по-добре в тъмното и при слаба светлина.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама