Заплахите срещу Митева и Борисов били празни приказки

10:14, 31 мар 22 25 1369 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Заплахите срещу бившия председател на парламента Ива Митева и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, отправени от Любомир Яков, са „празни приказки с цел привличане на общественото внимание“. Това е записано в определение на Софийския районен съд. С него се отказва одобряване на споразумение между Яков и прокуратурата, по силата на което младият мъж се признава за виновен и трябва да лежи 6 месеца в затвора, предаде Mediapool.

Заплахите

През последните няколко месеца Яков бе арестуван на два пъти за едно и също нещо. Първо той написа заплашителен имейл до Министерството на правосъдието, в който заяви, че ще убие Митева и че знае къде живее майка ѝ.

Мъжът, заплашил Ива Митева и Бойко Борисов, е получил пари за това

Мъжът бе задържан буквално часове по-късно. Бе установено, че имейлът е пратен от компютърен клуб в Стара Загора. За тази заплаха той бе осъден на 3 години пробация и 200 часа безъвмезден труд.

Това дело ще се запомни и с повторното задържане на Яков. Той бе оставен под домашен арест, но вместо да стои в дома на баба си, бе отишъл в компютърния клуб, където бе арестуван за втори път.

Няколко седмици по-късно, в разгара на предизборната кампания, той отново бе пратил имейл със заплахи. Този път те бяха насочени и срещу Борисов.

Не е престъпление

За да бъде извършено престъплението заплаха за убийство, заплашеният би следвало да научи за заканите и те да предизвикат у него основателен страх, пише в определението си съдия Николай Урумов. В случая обаче и Митева, и Борисов са разбрали чак след задържането на Яков. В този случай няма годна заплаха, посочва той.

Освен това и Митева, и Борисов са заявили, че не са били притеснени за живота си. Лидерът на ГЕРБ е казал, че е възмутен, но не е предприел действия за засилване на охраната си.

Митева пък се е движела без изобщо някой да я пази, въпреки че е имала такова право, пише съдът. Тя доброволно се е отказала от охраната си, не е ползвала и специализран транспорт на НСО.

„Освен това съдът счита, че събраната информация за личността на обвиняемия по категоричен начин показва, че същият въобще няма физическата възможност да осъществи отправените закани, тъй като нито има оръжие, води уличен начин на живот, намира се в крайно затруднено финансово положение и няма никакъв достъп до лицата, срещу които е отправил закани, защото живее в друг град. Не може да не се отчете и обстоятелство, че лицата, срещу които са били насочени закани са едни от най-охраняваните и защитени лица в страната, заради публичните постове, които заемат в обществото", пише съдия Урумов.

Затова изводът му е, че няма осъществено престъпление. Поведението на Яков е окачествено по следния начин:

„Заради всички тези съображения съдебният състав намира, че тези закани могат да бъдат окачествени като празни приказки с цел привличане на обществено внимание, тъй като по делото няма никакви данни за каквато и да било опасност от осъществяването на „заканите“. Иначе казано, този съдебен състав намира, че изпращането на тези имейли е плод на стремежа на лицето да привлича внимание и същото не представлява израз на негово сериозно намерение по отношение на визираните лица.

Личностно разстройство

Яков не е невменяем и може да отговаря за действията си, но страда от личностно разстройство и е алкохолик, посочва съдът. Бил е приеман многократно в психиатричното отделение на сливенската болница. Правил е и няколко опита за самоубийство.

„При освидетелстването си от психиатрите самият пациент е обяснил поведението си с желание да привлича внимание, поради което е направил опит за самоубийство, обаждал се по телефона и подавал сигнали за бомби в училище, извършвал и други публични закани. От назначената по делото експертиза пък се установява, че при лицето е налице високо ниво на емоционално напрежение и личностова дезинтеграция“, пише в определението си.

Яков е имал трудно детство, посочва още съдията – баща му е изчезнал и той е бил отгледан от майка си, която е починала през 2019 г. Сменил е 14 училища и е бил системно малтретиран.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама