Женски пазар започна компостиране на биологичните си отпадъци 

13:30, 30 мар 22 / София 25 1513 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Женски пазар започна компостиране на биологичните си отпадъци. Общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД, което стопанисва и управлява Женски пазар, е логистичен партньор в пилотния научно-изследователски проект „Градски компост за устойчиво земеделие“ на ТераЛайф Солюшънс, който има за цел да разработи оптимална рецепта за компост от градски хранителен и зелен отпадък.

Всеки месец между 500 и 1000 л. биологичен отпадък, генериран на територията на Женски пазар отива за експериментите по компостиране, които се провеждат на учебно-опитното поле „Враждебна“ в София, в партньорство с Лесотехническия университет. Официалният старт на научно-изследователския проект беше в края на февруари и се очаква да продължи до пролетта на 2023 г. 

Женски пазар – модерно градско пространство №1 за 2021 г.

С участието ни в този проект Женски пазар става единственото пазарно пространство, което стартира собствено компостиране на биологичните отпадъци от тържището. Това е част от дългосрочната иновитивна политика на „Пазари Възраждане“ ЕАД за чистота не само на Женски пазар, но и за Zero Waste политиката на града ни. Това е наша дългосрочна стратегия, чието начало положихме още през 2018 г. с поставянето на първите контейнери за текстилни отпадъци в София и днес продължаваме активно да работим за затваряне на цикъла за максималното оползотваряне на отпадъците“, обясни Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД.  

„Градски компост за устойчиво земеделие” е научно-изследователски проект за компостиране на хранителни и зелени отпадъци, генерирани в София, в тясно сътрудничество с фермери, експерти и учени. Целта е да се разработи най-добрата „рецепта“ за компост, отговаряща на нуждите на малките и средно големи земеделски производители и така да се постигне напредък при биологичното производство на храна чрез ефективното управление на хранителните отпадъци.   

„Щастливи сме, че именно „Пазари Възраждане” ЕАД разпознаха социалния и екологичен потенциал на нашия проект и ни подкрепиха. За нас партньорството с Женски пазар, най-големият и модернизиращ се пазар в столицата, е изключително ключово и важно, защото целта ни е да постигнем висококачествен компост с високи нива на активна полезна микробиология от хранителните и зелените отпадъци в града. Благодарности на изпълнителния директор Драгомир Димитров за активното партньорство по този проект”, споделя Илона Ангелова, съосновател на ТераЛайф Солюшънс и студент, магистър Растителна защита в Лесотехнически университет.

Амбицията на екипа е в бъдеще продуктът под формата на качествен биотор да достигне до максимален брой земеделски производители във всички точки на страната. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама