Нидерландия и Белгия изгониха 38 руски шпиони

18:07, 29 мар 22 / Свят 25 1412 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Белгия експулсира 21 руски дипломати заради шпионаж и заплаха за сигурността на страната, съобщи министерството на външните работи. Изгонените шпиони са работили в посолството на Русия в Брюксел и в консулството в Антверпен. Всички те са били акредитирани като дипломати и трябва да напуснат Белгия в рамките на 15 дни.

Междувременно правителството на Нидерландия заяви, че експулсира 17 членове на руското разузнаване, също представящи се за дипломати, тъй като присъствието им е „заплаха за националната сигурност“. В изявлението на външното министерство се казва, че „заплахата от руското разузнаване за Нидерландия остава висока. Сегашното отношение на Русия в по-широк смисъл прави присъствието на тези членове на руското разузнаване нежелателно“. 

България гони още 10 руски дипломати

Правителството заяви, че е взело решението след консултация с „редица съмишленици“, позовавайки се на подобни експулсации от САЩ, Полша, България, Словакия, Естония, Латвия, Литва и Черна гора, пише „Сега“.

Нидерландският външен министър Уопке Хекстра каза, че правителството е подготвено за всякакви ответни мерки от страна на Москва.

Ирландия пък поиска четирима руски дипломати да напуснат страната, а Чехия изгони един.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама